Katona, arany, dobozbéke

Az Újszínház Kerényi Imre emlékének ajánlja a Csíksomlyói passió új előadását, amelyhez Rossa László egyházi énekek felhasználásával készített a drámához szorosan kapcsolódó zenei anyagot.

Breuer Csilla
2019. 04. 26. 12:24
null
Kenessey Jenő, Krúdy Gyula művére komponált, Az arany meg az asszony című opera az Eiffel Műhelyházban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű helyzetben az, aki ma esti szórakozás, kikapcsolódás gyanánt zenés színházi premierre vágyik.

Mint arról már korábban hírt adtunk, az Újszínház Kerényi Imre emlékének ajánlja a Csíksomlyói passió új előadását, amelyhez Rossa László egyházi énekek felhasználásával készített a drámához szorosan kapcsolódó zenei anyagot. A darab rendezője Nagy Viktor, a főbb szerepekben Bánföldi Szilárdot, Nemes Wandát, Almási Sándort, Nagy Lórántot láthatjuk, és az Öreg pásztor szerepében még a friss filmes életműdíjas Koncz Gábor is színre lép.

Az Operettszínház is mára tűzte műsorára Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II, Molnár Ferenc ­Liliom című színműve nyomán készült musical, a Carousel bemutatóját. Az előadást Béres Attila rendezte, a kettős szereposztásban olyan ismert és közkedvelt művészekkel, mint Dolhai Attila–Sándor Péter, Vágó Zsuzsi–Széles Flóra, Peller Anna–Bordás Barbara, a prózai szerepekben pedig Nagy-Kálózy Eszter és Jordán Tamás.

A zsoldoskapitány vesztére a szerelem helyett a csillogó gazdagságot választja
Fotó: Havran Zoltán

Érdekes és akár furcsának is mondható egybeesés, hogy miközben az általa vezetett Operettszínházban is ­premier van, Kiss-B. Atilla főigazgató főszerepet énekel a Magyar Állami Operaház próbaüzemben működő Eiffel Műhelyházában, ahol a Bánffy Teremben mutatják be Kenessey Jenő Az arany meg az asszony, illetve Örkény István–Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáját, ez utóbbi ősbemutató.

A Krúdy-színdarabból készült, ­1943-as opera és az Örkény-kisregényt feldolgozó darab között számos párhuzamot találhatunk. Bár nagyon különböző korban és miliő­ben játszódnak, mindkettőben bőségesen vannak vígjátéki elemek, bár végkifejletük tragikus, mindkettő fő alakja zsarnokoskodó katona: zsoldos kapitány (Kiss-B. Atilla) Az asszony meg az aranyban, világháborús őrnagy ­(László Boldizsár) a Tótékban. Mindkét főszereplő „beleáll” egy-egy család életébe, felborítva annak békéjét, és végül mindkettejüket a családfő veszejteti, illetve veszejti el. A két egyfelvonásos Káel Csaba rendezésében, Jankó Zsolt vezényletével lesz látható. Az arany meg az asszony további főszerepeit Kovács István és Megyimórecz Ildikó, míg a Tótékban Szvétek László, Vajda Júlia és Nánási Helga éneklik.

Nem könnyű választani, hogy ki mit néz meg elsőre, én mindhárom előadást jó szívvel ajánlom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.