Kiállítás nyílik a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

Forrás: MTI2020. 01. 24. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tradíció és reflexiók – A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeinek tükrében címmel nyílik kiállítás szombaton a Hagyományok Házában.

A Magyar Állami Népi Együttes jelmeztervezőinek kreatív munkáiba nyújt betekintést a tárlat – közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint a Magyar Állami Népi Együttes fellépéseinek kulisszái mögé tekinthet be az, aki az április 15-ig látogatható kiállítást megtekinti. A tárlat egy 15 éve tartó alkotói folyamatot reprezentál Szűcs Edit és Furik Rita jelmeztervezők munkáin keresztül.

Az alkotók bemutatóról bemutatóra alakítják az együttes előadásainak látványvilágát, a forma- és mintakincs, valamint a hagyományos díszítési technika eszközével illesztik be a hagyományos kultúrát a kornak megfelelő dizájnszemléletbe.

Mint írják, a kiállításon 32 viseletbe öltöztetett kirakati baba jelenik meg, fele-fele arányban a két tervező munkájából.

A látogatók betekinthetnek a jelmezek kialakulásának alkotói folyamatába, láthatják, miként válik színpadi kosztümmé, alakul kortárs öltözékké a népviselet ihlette forma.

A viseletek bemutatása mellett installáció és videós bemutatók idézik meg az együttes előadásainak színpadi hangulatát. Dömölky Dániel fotográfus képein pedig a tánc és a kosztüm viszonyának egy-egy kimerevített pillanatát láthatják az érdeklődők.

A kiállítást szombaton Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg, Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője mond beszédet. Közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenekara.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.