Kilenc saját és egy vendégelőadást láthatunk ősztől a Nemzeti Színház új évadában

– Az évad jelentős része a repertoáron lévő, de kényszerűen nem játszott darabok felújításával telik, ennek ellenére teljes évadot hirdettünk összesen tíz előadással – jelentette be a ma tartott évadismertető sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Műsorra kerül például A Mester és Margarita, Az ajtó, az Ördögök, a Bakkhánsnők és az Üvegfigurák című darab is. Pénteken pedig a Rómeó és Júlia premierjével nyit újra a teátrum.

2021. 06. 08. 19:00
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A színháztörténet nehéz másfél évén vagyunk túl a pandémiás időszak miatt – idézte fel a mai budapesti évadismertető sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki az áprilisban elhunyt Törőcsik Mariról is megemlékezett. Mint mondta, halála az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége. A tervek szerint szeptemberben ismét megrendezik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), a várható utazási nehézségek ellenére is. A MITEM-en Bérczes László szervezésében emlékesttel tisztelegnek Törőcsik Mari előtt szeptember 21-én.

– A társulat a zárva tartás időszakát is végigdolgozta, de néző nélkül semmit nem ér az egész – mutatott rá Vidnyánszky Attila, hozzátéve: ezért is nagy öröm, hogy pénteken megtarthatjuk végre a Rómeó és Júlia bemutatóját.

 

Az előadás rendkívüli körülmények között zajló próbafolyamatáról dokumentumfilmet is forgattak Szerelem a koronavírus idején – Így készült a Rómeó és Júlia a Nemzeti Színházban címmel, amelyet ma este 21 órakor tűz műsorára az M5 kulturális csatorna, holnap 19 órától pedig a TV2 Playen lesz elérhető

 

Bár az idei évadnak vége, a teátrum előadásait nyári fesztiválokon láthatjuk. A Debreceni Református Nagytemplom előtt, a Kossuth téren például a Csíksomlyói passiót adják elő augusztus 13-án.

– A 2021/2022-es évad jelentős része a repertoáron lévő, de kényszerűen nem játszott darabok felújításával telik, ennek ellenére teljes, a Nemzeti Színházhoz méltó évadot hirdettünk tíz előadással. Nézőink komoly témák, komoly gondolatok helyének tekintik a teátrumot – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila. Szeptemberben mutatják be Mihail Bulgakov A Mester és Margaritáját, amelyet Alekszandar Popovszki visz színre. A Gyulai Várszínházban már augusztusban, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán pedig szeptembertől tűzik műsorra Szabó Magda klasszikusát, Az ajtót, Szabó K. István rendezésében. A Szeredás Emerencet alakító Udvaros Dorottya emlékeztetett arra, hogy regényt mindig nehéz színpadra állítani, ám egyben izgalmas feladat is, hiszen Szabó Magda nagyon érzékeny stílusban írta meg, hogyan harcol egy emberben a szeretet és a fájdalom. Ugyancsak szeptemberben kerül a Nagyszínpadra Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása, melynek kapcsán Vidnyánszky Attila felidézte, hogy a Vadászatot korábban már három változatban megrendezte, filmforgatókönyvet is írt az 1984-ben megjelent albumból, most pedig a Vadászati Kiállítás kulturális programjaként tartanak újabb bemutatót.

Vidnyánszky Attila
Fotó: Bach Máté

Decemberben Fjodor Dosztojevszkij Ördögök című regényét Nyikolaj Roscsin állítja színpadra. Az előadásban szereplő Berettyán Nándor rámutatott, hogy Roscsin erős rendezői víziót, szinte külön világot teremt, ugyanakkor nagy teret ad a színészeknek is. Szintén decemberben, de a Gobbi Hilda Színpadon mutatják be Tennessee Williams Üvegfigurák című drámáját a norvég Eirik Stubo rendezésében, mások mellett Söptei Andrea szereplésével.

Januártól a kaposvári Csiky Gergely Színház produkciója, Csiky Gergely Buborékok című színműve is bekerül a teátrum repertoárjába. Az előadást rendező Vidnyánszky Attila a darab kapcsán kiemelte: fontos, hogy a vidéki és határon túli magyar színházak előadásaival is találkozhasson a Nemzeti Színház közönsége. Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabja is januártól kerül műsorra Rátóti Zoltán rendezésében, Blaskó Péter és a vendégművészként fellépő Piros Ildikó főszereplésével. Februártól Józsa Péter Pál Agon című darabját láthatjuk Vidnyánszky Attila rendezésében. Lope de Vega A kertész kutyája című klasszikusa 2022 tavaszán kerül színre, Tóth Auguszta közreműködésével. A legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz Euripidész Bakkhánsnők című darabját is tavasszal mutatja be a teátrum. Az előadásban szereplő Szűcs Nelli Hamvas Bélát idézve hangsúlyozta: Euripidészt az olvassa, aki a mindenek fölötti igazságra éhes, a színháznak pedig éppen ez a legfontosabb feladata. Vidnyánszky Attila hozzátette: Terzopulosz közreműködésével már idén ősszel elkezdődik a 2023-as Színházi Olimpia szervezése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.