Koncert és irodalom Zemplénben

Szekáry Zsuzsanna
2019. 06. 28. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven helyszínen, hatvanöt programból álló színes élményekkel várja a látogatókat augusztus 9. és 18. között a XXVIII. Zempléni fesztivál. Komolyzenei koncertek, irodalmi est, dzsessz­koncertek, kirándulások, képzőművészeti kiállítások, valamint családi és gasztronómiai programok szerepelnek Zemplén legnagyobb kulturális eseményének palettáján.

Az M5 csatorna múlt héten elindította Kult’ 30 – a Fesztivál félóra című élő műsorát, amelyben ezentúl péntek esténként egy-egy fesztiválhelyszínről tudósítanak majd, többek között a zempléniről is. A nagyszabású programsorozat a hagyományoknak megfelelően, klasszikus zenei koncerttel kezdődik augusz­tus 9-én a sárospataki vár udvarán, és ott is fejeződik be augusztus 18-án. Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője és a Budafoki Dohnányi Zenekar igazgatója elmondta: bár idén a taotámogatások megszűnése miatt kevesebb pénzből tudnak gazdálkodni, de ennek ellenére igyekeztek megtartani a fesztivál magas színvonalát.

Az általa igazgatott zenekar a nyitókoncerten kívül másnap Sátoraljaújhelyen, a városháza udvarán divertimentókkal és az Egy kis éji zenével szórakoztatja majd a közönséget, valamint idén is adnak koncertet a Tokaj fesztiválkatlanban augusztus 17-én, ahol a legnépszerűbb filmzenékből csendülnek fel dallamok. Hat képzőművészeti kiállítás nyílik a Kassai Rovás Alkotóközösség művészei összefoglaló címmel, olyan neves kiállítókkal, mint például Szurcsik József Kossuth-díjas festőművész.

Az irodalomkedvelők augusztus 12-én feltétlenül látogassanak el Széphalomra, a Magyar Nyelv Múzeumába, ahol Ady Endre emlékére állítottak össze egy estet Így szerettek ők címmel, Kéri Kitty és Kőszegi Ákos főszereplésével. A fesztivál záróhangversenyét Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvarán a nagyzenekarrá kiegészült fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar adja, szólista Karasszon Eszter, dirigál Ricardo Casero spanyol vendégkarmester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.