Kronológia – A rendszerváltás mérföldkövei 

Bárki számára elérhető a RETÖRKI adatbázisa, amely a rendszerváltás legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit mutatja be.

Zana Diána
2020. 10. 29. 16:22
null
Eltávolítják a vörös csillagot Fotó: Fortepan/ Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás óta eltelt harminc év elegendő volt ahhoz, hogy sokan elfelejtsék a diktatúra évtizedeit, ugyanakkor felnőtt több olyan generáció is, amely csupán a történelemkönyvekből vagy a családi történetekből ismeri a Rákosi- vagy a Kádár-korszakot. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum által létrehozott részletes adatbázis a közelmúlt eseményeinek elemzésével és közreadásával az egészséges nemzeti identitás kifejlődéséhez kíván hozzájárulni.

Egy társadalom csak akkor tud erős lenni a jelenben, és akkor tudja biztos alapokra építeni a jövőjét, ha tisztában van múltjával is. A magyarságot a XX. század tragédiái – a két világháború, Trianon, a holokauszt, a diktatúra évtizedei, az ’56-os szabadságharc leverése – sem törték meg, hiszen évezredes történelméből, hitéből, alapértékeiből mindig képes volt új erőt meríteni – tolmácsolta az emberi erőforrások miniszterének gondolatait Szóllás Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. Kásler Miklós szerint a RETÖRKI egy olyan intézet, amelyre elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy a nemzet feldolgozhassa mindazt, ami a rendszerváltás során történt.

Eltávolítják a vörös csillagot a Ganz MÁVAG központi irodaépületének tetejéről
Fotó: Fortepan/ Szigetváry Zsolt

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 2013-ban alakult Bíró Zoltán tanár, irodalomtörténész vezetésével abból a célból, hogy a rendszerváltás történéseit, előzményeit, illetve a korábbi évtizedeket kutassa, vizsgálja és elemezze; a fellelhető forrásokat feltárja, feldolgozza és ismertesse, mivel – Nyári Gábor főigazgató szavai szerint – még nem alakult ki a magyar társadalomban a kép, miszerint a rendszerváltás – minden hibája és árnyoldala ellenére – a kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába vezetett, és egy szabad jogállamot eredményezett. Az alapítás óta több mint ötven kötet jelent meg az intézet gondozásában, valamint egy tudományos folyóirat is elindult, archívuma pedig a rendszerváltáshoz köthető papíralapú, audiovizuális és digitális forrásokat tartalmazza.

Ismeretterjesztő tevékenységével a RETÖRKI a társadalom szélesebb rétegeit, kiemelten a fiatalságot kívánja megszólítani, ezért tehetséggondozó programot is indított, amelynek keretei között egyetemistáknak és fiatal kutatóknak nyújt segítséget pályájuk kezdetén. E törekvés jegyében született meg a Kronológia – A rendszerváltás mérföldkövei elnevezésű projekt is – tájékoztatott Strausz Péter, a RETÖRKI tudományos főmunkatársa, a kutatócsoport-vezetője. Az adatbázis közérthető stílusban, felhasználói élményt nyújtva tárja az érdeklődők elé a rendszerváltás folyamatának legfontosabb hatvankét eseményét 1979-től 1990-ig. Tartalmaz továbbá több száz fotó- és kordokumentumot és csaknem száz korabeli mozgóképanyagot, valamint száz, a rendszerváltás folyamatában kiemelkedő szerepet játszó személyiség életrajza is megtalálható az oldalon.

A rendszerváltás legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit, fogalmait, személyeit időrendben és újító módon bemutató adatbázis a tervek szerint folyamatosan bővül és fejlődik majd, de már most bárki számára itt elérhető. Kifejezetten hasznos lehet a kutatók, a köz- és felsőoktatás szereplőinek, de a téma iránt érdeklődőknek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.