Kulisszatitkok is kiderülnek a tévétörténelem legnépszerűbb sorozatáról

Összehozták egy találkozóra a Jóbarátok (eredeti címe: Friends) szereplőit. A közös beszélgetésből, némi szerepjátékból és emlékek megidézéséből valami kegyetlenül szívfacsaró, de mégis felemelő este született. Az eredeti sorozat ma is népszerű a fia­tal felnőttek körében, annak ellenére, hogy 1994 és 2004 között készült. Ez az első olyan sorozat, amely őszintén, emberien és nem mellesleg igencsak humorosan mutatja be azoknak a fiataloknak a mindennapjait, akik éppen elkezdik az önálló életüket.

2021. 06. 14. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem negyedszázada tart a Jóbarátok című sorozat generációkon átívelő töretlen sikere, amely 1994 és 2004 között készült; 236 részt forgattak le és hat egymást követő évadban volt a legnépszerűbb vígjáték. A Jóbarátok: Újra együtt (rendezte Ben Winston) című idén készült műsorból kiderül, hogy átlagosan 25 mil­lióan nézték hetente a sorozatot, a záróepizódot pedig, 2004. május 6-án, 52 millióan. Ám ez meg sem közelíti azt a számot, amelyet a sorozat a mai napig elért. A különböző platformokon több mint százmilliárdszor tekintették meg a részeket az elmúlt közel negyedszázad során. Az, hogy mit jelent ez az adat, szinte elképzelhetetlen, azt pedig végképp nehéz kitalálni, hogyan számolták ki, de nem is ez az érdekes, hanem a jelenség.

A legfontosabb, ami temérdek más sorozattól megkülönbözteti a Jóbarátokat, hogy a szereplők önmagukat adják.

Hitelesek, őszinték, olyanok, amilyenek, nem játsszák meg magukat. A karakterekkel könnyű azonosulni, mert olyanok, mint mi. Bár Rachel (Jennifer Aniston) elkényeztetett lány, de mégis csupa szív; keresi önmagát és leginkább azt, mi a célja az életben. Monica (Courteney Cox) egy igencsak merev és rettentően gátlásos nő, aki karrierizmussal kompenzál. Míg Monica szörnyen racionális, addig Phoebe (Lisa Kudrow) elvont, nem igazán művész, sokkal inkább művészieskedik, de brutálisan önző. Joey (Matt LeBlanc) olyan fiúban, mint Phoebe lányban, akit nem nagyon lehet kimozdítani az evés, alvás, csajozás háromszögből. Chandler (Matthew Perry) szabálykövető, ­amolyan rendes fickó, remek humorérzékkel éli túl a felnőtté válás nehéz­ségeit. Ross (David Schwimmer) tudós ember, az életben is okoskodik, ám akárcsak Joey, megmaradt félig kamasznak.

Mindhárom fiatal nő és mindhárom fiatal férfi nagyon különbözik egymástól, de mégis hasonló problémákkal kell megküzdeniük. A felnőtté válással, az önálló élet nehézségeivel. Még soha nem készült olyan sorozat, amely ennyire őszintén bemutatta volna, mennyi gondja van az embernek azzal, hogy elkezdi a felnőttéletet.

A Jóbarátok őszintén, mindemellett helyzetkomikumok sokasága révén nagyon viccesen tanította és tanítja nemzedékek sorát arra, hogy ne adja fel önmagát, értékeit a nagybetűs élet kapujában. Megtanította és megtanítja, hogy a barátság fontosabb a karriernél, a pénznél. Kifejezetten figyeltek az alkotók, hogy a sorozat ne politizáljon, nem vélt vagy valós társadalmi problémákat sulykolt az emberek fejébe, nem oktatta ki a nézőket világképek igazáról, hanem tényleg csak arról szólt, milyen kérdések foglalkoztatják a fiatal felnőtt korba lépő fiúkat és lányokat.

Hitelesek, őszinték. A karakterekkel könnyen azonosultak a nézők, mert hétköznapi embereket játszottak Forrás: Sky/Warner Media/HBO

A Jóbarátok azért is lett különleges sorozat, mert szinte teljesen hiányzik belőle a jóléti társadalom pénz és fogyasztás körül forgó világa (ahogy például a későbbi Szex és New York című sorozatot már bekebelezte a vásárlás okozta hamis boldogságérzet.) A Jóbarátok még arról az időszakról szólt, amikor nem kellett egymással versenyezni, amikor nem mérgezett meg mindent az irigység érzése és amikor őszintén megbeszélték egymással a barátok a problémáikat. Bár ma közel s távol sincsen ilyen emberi sorozat a palettán, az azért megnyugtató, hogy folyamatosan jelen van a világhálón az egyik streamingszolgáltató kínálatában, a televíziók műsorán. És még mindig népszerű a mai fiatalok körében is. Ebben a sorozatban ugyanis nem egymás legyőzését, hanem az egymással való együttműködést lehetett remekül szórakozva, sokat nevetve megtanulni.

És lehet még ma is. Mert a Jóbarátok legfontosabb üzenetei semmit nem vesztettek aktualitásukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.