Különleges skandináv krimi

A jól megválasztott közeg, az érdekfeszítően megrajzolt karakterek és az ijesztő gyilkosságok ellenére A dinoszaurusz tolla mégis sok mindenben különbözik egy hagyományos krimitől.

Izsó Zita
2019. 10. 19. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban kutató biológusként dolgozott, így nem meglepő, hogy Sissel-Jo Gazan dán írónő ezt a témát helyezi első, Dániában 2008-ban megjelent regénye középpontjába. A könyv főhőse, Anna Bella egy gyermekét egyedül nevelő fiatal anya, aki a koppenhágai egyetem végzős biológusa. Mivel állandóan időhiánnyal és anyagi nehéz­ségekkel küzd, minél hamarabb meg kell védenie a szakdolgozatát, ugyanakkor kutatási témának egy nagyon ellentmondásos területet választott: a dinoszauruszok és a madarak közötti rokonság kérdését, ami régóta megosztja a kutatókat, és heves indulatokat vált ki belőlük. Ezek az indulatok pedig akár a szó szoros értelmében lehetnek gyilkosok is: a lány témavezetőjét, Helland professzort ugyanis egy nap holtan találják, Anna Bella egyik barátját, Johannest pedig szintén megölik. És ha még ez nem lenne elég, a lány rájön, hogy a szülei valami szörnyű dolgot titkolnak előle.

Sissel-Jo Gazan A dinoszaurusz tollában hátborzongató, felejthetetlen atmoszférát teremt, ami minden bizonnyal a jól megválasztott helyszínnek és közegnek is köszönhető: kevés olyan bizarr hátteret lehet elképzelni egy izgalmas krimihez, mint a madár- és dinoszauruszcsontokat rejtő természettudományi múzeum sötét folyosói vagy a parazitológiai és paleontológiai tanszék laborjai.

A jól megválasztott közeg, az érdekfeszítően megrajzolt karakterek és az ijesztő gyilkosságok ellenére azonban A dinoszaurusz tolla mégis elég sok mindenben különbözik egy hagyományos krimitől. Ezek közül a leginkább szembeötlő talán az, hogy a szerző különösen nagy gonddal ábrázolja a szereplői előtörténeteit, és szinte lélektani aprólékossággal próbálja megindokolni a cselekedeteiket, viselkedésüket. De attól függetlenül, hogy az arányok valószínűleg nem teljesen átgondoltak, és a lélektani megalapozottsághoz valóban szükséges történetrészeken túl sok felesleges információhoz is hozzájutunk, tulajdonképpen kifejezetten élvezetes egy olyan krimit olvasni, amelynek a szerzője túl mer lépni a zsánerre jellemző sablonokon, és egydimenziós figurák helyett hús-vér emberekről ír.

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla, Jaffa Kiadó, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.