Ma kezdődik a roma filmfesztivál

2019-ben a fesztivál ahhoz a 75 évvel korábbi eseményhez kapcsolódik, amikor 1944-ben az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácik ellen.

Izsó Zita
2019. 05. 23. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 23. és 26. között rendezik meg Magyarország egyetlen roma tematikájú filmeket bemutató fesztiválját az Art+ Cinemában. A fesztivált Kalla Éva 2009-ben szervezte meg először, akkor körülbelül negyven filmet vetítettek le.

A rendezvény programja általában történelmi események évfordulójához kötődik: tavaly az 1848-as forradalomról emlékeztek meg, azt megelőzően pedig az 1956-os forradalom volt a központi téma. 2019-ben a fesztivál ahhoz a 75 évvel korábbi eseményhez kapcsolódik, amikor 1944-ben az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácik ellen. Erre emlékezve több olyan filmet láthatnak majd az érdeklődők, amelyben a küzdőszellemé a főszerep, emellett közvetlenül a roma holokausztról szóló filmeket is vetítenek majd.

Több, roma bokszolókról szóló filmet is megtekinthetnek a látogatók, többek között Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmjét, amely idén elnyerte a Magyar Filmdíjat a legjobb televíziós forgalmazású dokumentumfilm kategóriájában. Két különleges kisfilmet is vetítenek majd: az egyik Bartha Máté filmje, a Bajnok, amelyben Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos bokszgálára készül, a vidéki edzőteremből viszont hosszú út vezet a bajnokságig. A másik rövidfilm Baranyi Marcsi rendezése, amely a szegénysorból kitörő, diplomás és díjnyertes bokszolóedző, Pécsiné Lázár Melinda története, aki most nehéz sorsú gyermekeken segít.

A fesztiválon először lesz látható Halász Glória dokumentumfilmje, az Alla Zingara, amely a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar és muzsikusai­nak életébe kalauzolja el a nézőket. Emellett olyan különlegességeket is vetítenek, mint például a Kecskemétfilm Stúdió 2013-ban indult Cigánymesék című sorozata, amelyben Horváth Mária rendező célja a roma népi hagyományok és kulturális értékek bemutatása.

Az esemény megnyitóján fellép a Szilvási Gipsy Folk Band, Balogh Attila András gyermekszínész, Hor­váth Károly csellóművész, Gulyás Zsuzsi énekes, Balog Janó musicalszínész és a Romano Glaso együttes. Oláh Norbert képzőművész (képünkön) kiállítását Szegedi Tamás színész, rendező nyitja meg.

Vasárnap országos roma írótalálkozót tartanak, amelyen harmincöt szerző vesz részt, és saját alkotásaikon keresztül adják át a cigány irodalom gyöngyszemeit. Az elhangzó írásokra reflektálva képzőművészek rajzolnak a felolvasás alatt. Az elkészült képeket a találkozó végén meg is lehet vásárolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.