Magyar zeneszerzők itáliai remekművei online

Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operáit tekintheti meg a közönség a Magyar Állami Operaház online közvetítésében január végén.

Magyar Nemzet
2021. 01. 25. 16:30
null
Fotó: opera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operáit tekintheti meg a közönség a Magyar Állami Operaház online közvetítésében 2021. január 30-án 19 órai kezdettel.

Az Opera Otthonra keretei között műsorra tűzött két remekmű Varga Bence rendezésében és Dohnányi Olivér vezényletével kerül bemutatásra. Mindkét előadás Galambos Attila új magyar fordításában kerül színre. A díszleteket Fekete Anna, a jelmezeket Schütz Nikolett tervezte.

Dohnányi Ernő vígoperájának ősbemutatóját 1913-ban Drezdában tartották, Magyarországon 1927-ben a Városi Színház, 1933-ban pedig a Magyar Királyi Operaház mutatta be. A fordulatos történet a nem várt szerelem kibontakozásáról szól, amely a férfiakból kiábrándult, teljes elvonultságban élő címszereplőt is megérinti. A Magyar Állami Operaház előadásában Simona néni szerepében Megyesi Schwarz Lúciát hallhatjuk, aki mellett fellép Miksch Adrienn, Sáfár Orsolya, Varga Donát, Cseh Antal és Pataki Bence.

Jelenet a Simona néni próbáján. Fent Miksch Adrienn, lent Pataki Bence és Sáfár Orsolya
Forrás: Opera.hu

Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operája szintén szerelmi történet, amely egy mesterhegedű-készítő verseny körül bontakozik ki, ahol a céhvezető mester leányának kezét is el lehet nyerni. A főbb szerepeket Köpeczi Sándor, Sáfár Orsolya, Ninh Duc Hoang Long, Sándor Csaba és Palerdi András éneklik. Hallhatunk egy virtuóz hegedűszólót is az Opera Zenekar egyik kiváló koncertmesterétől, Alexandre Dimcevskitől.

Sáfár Orsolya és Sándor Csaba A cremonai hegedűs próbáján
Fotó: Nagy Attila

A művet először 1894-ben mutatta be a Magyar Királyi Operaház, mikor is a híres hegedűszólót magától a zeneszerzőtől hallhatta a közönség. A darabot 1944-ig folyamatosan játszotta az Operaház, ugyanakkor a világ hetven színházában is bemutatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.