Meditatív képek, relaxáció

Közel száznapos pihenő után nyit újra az Ybl Budai Kreatív Ház, hogy ismét kiállításokkal népszerűsítse a jelenkori alkotókat. Két tárlat kezdődik június 20-án párhuzamosan az impozáns műemlék épület kiállítótereiben: iski Kocsis Tibor rajzaiból és a Random fotóművészcsoport három alkotójától láthatunk egy hónapig képeket a kortársak új kiállítóhelyén.

Szilléry Éva
2020. 06. 20. 8:14
null
Világszinten nagyon kevesen foglalkoznak ilyen nagy méretű szénrajzok megalkotásával, mint iski Kocsis Tibor Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bezártság alatt sem szűnt meg a munka az Ybl Budai Kreatív Házban, hiszen – akárcsak a képtáraink, galériáink zöme –, online folyamatosan kapcsolatot tartottak a szervezők a közönséggel.

A két éve tavasszal megnyitott épület a valamikori Ybl-vízház, későbbi kaszinó, majd sok évig kihasználatlan műemlék, elsősorban a kortárs alkotók munkáit igyekszik bemutatni. Nagyobb életművekből válogat, mint év elején Fajó János munkásságának egyes állomásainak szentelt nagyszabású kiállítást, de látásmódjukban összefűzhető alkotókat, művészcsoportokat is párosít tárlatain. Az aktuális kiállítás témája pedig különösen érvényes a pandémia időszakában, amikor a természettel való egyesülés, a környezeti jelenségekben való meditatív elmerülés általános tudatállapot lett.

A Random művészcsoport és iski Kocsis Tibor alkotásai a világ jelenségeinek lírai megközelítésében társíthatóak.

Iski a Holdat és a történelmet múzsának hívja, rajzai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat. A kreatív ház emeletén kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Noha a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű alkotás. A Hold-sorozat rajzinstallációi első pillantásra tájképek hatását keltik; a kidolgozott, részletgazdag alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociáció­ra buzdítják a szemlélődőt.

Világszinten nagyon kevesen foglalkoznak ilyen nagy méretű szénrajzok megalkotásával, mint iski Kocsis Tibor
Fotó: Bach Máté

A Random fotóművészeti csoport három alkotójának Belső tájak című kiállításán érzékeny ráhangolódással rögzített képek láthatók; Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia és Pataki Ágnes autonóm művészek, akikben egyvalami biztosan közös: a gyengéd viszonyulás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt.

A holnap nyíló tárlat rámutat: bátorság kilépni a mindennapi hajszából, egyszerűen szemlélni és részévé tenni magunkat a világ távolinak ható, de bennünk is zajló változásainak.

A Random kortárs fotográfiai szervezet tagjainak párbeszédet, bemutatkozást és aktivitást biztosít, támogatva az alkotók művészeti tevékenységét hazai és külföldi kiállításokkal, workshopokkal, szakmai eseményekkel. A szervezet célja a fotográfia és a fotóalapú médiumok sokszínűségének bemutatása, ezért évről évre újabb, a pályájukon már elismert alkotókkal bővíti tagságát.

A kortárs magyar festészet konceptuális oldalát képviseli iski Kocsis Tibor, aki művészeti döntéseit minden esetben teoretikus, filozófiai előzmények után hozza meg, a fogalmiság és a festészet kortárs szintézisét tűzve ki célul. Stílusában egymásra találnak a hagyományos festészeti technikák a modern fotószerűséggel. A Hold című sorozatnak 2012-ben kezdett neki. Elsősorban szénrajzokat alkotott, de a vizet és növényzetet ábrázoló munka pasztellel készült. Világviszonylatban meglehetősen kevés művész foglalkozik ilyen nagy méretű rajzok készítésével, mert az már pusztán fizikálisan is jelentős kihívás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.