Meghalt Nemes László, hangmérnök, a magyar rock legendás roadja

A minden magyar rocker és roczkenekar által elismert hangmérnök hetvenhárom éves volt.

Pataki
2020. 11. 13. 18:16
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes László (1947–2020) a hatvanas években jelent meg a magyar rockszíntéren, hangmérnökként és hangosítóként dolgozott. Először Fenyő Miklós Hungaria előtti zenekarával, a Syconorral kezdte (amelynek egyik alapítója), műszaki mindenesként ott volt a Hungaria indulásánál, majd a Neoton, az LGT, a Skorpió és az Omega technikusaként is dolgozott, elkísérte a zenekarokat külföldi turnékra is, majd a rendszerváltást követően a Republic és a Beatrice mellett is dolgozott. Kóbor Jánossal közösen építette meg az ország első magánstúdióját, az Omega Stúdiót, ahol a Hungaria, a P. Mobil és KFT is felvette az akkoriban megjelent lemezét.

Fotó: Facebook

A hangmérnök több fesztiválon is szerepelt, a Skorpióval például az Egyesült Államokba, sikerei csúcsán az Omegával végigturnézta Európát. A rendszerváltás után a Republic és a Beatrice mellett tevékenykedett. Szakértelmét 2017-ben a Fonogram-gálán életműdíjjal jutalmazták.

Életét Bálint Csaba rocktörténész – akinek nemrég jelent meg a Radics Béláról szóló könyve – dolgozta fel A Nemes című munkájában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.