Megválasztották a Magyar Versmondók Egyesülete új elnökét

Egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg Lutter Imrét a Magyar Versmondók Egyesülete elnökének a szervezet küldöttközgyűlése. Kiss László alapító-elnök 2019 decemberében hunyt el, az ő emlékét és küldetését szem előtt tartva folytatja a munkát a megújult elnökség. Az ügyvezető elnöki tisztség megszűnt, és a régi elnökség felerészben kicserélődött. A testület elfogadta Lutter Imre következő öt évre vonatkozó stratégiáját is.

Magyar Nemzet
2020. 07. 01. 6:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Versmondók Egyesülete új elnöke, Lutter Imre Radnóti-, Wlassics- és Bánffy-díjas előadóművész, producer a magyar kultúra legitim képviseletét, a versek hétköznapi szerepének erősítését, a magyar nyelv gazdagságának fönntartását, innovatív műfajok, a versmondás, a versszínház és a versfilmes művészeti ágak kreatív gondozását, fórumainak megteremtését, képviselőinek és az új nemzedéknek a tehetséggondozását jelölte meg az egyesület elsődleges céljaként. Néhány hónapon belül az egyesület minden weboldala megújul, korszerűbb lesz.

Lutter Imre
Fotó: Magyar Versmondók Egyesülete

A következő években folytatják a Nemzeti Színházzal közösen szervezett Nemzeti VERSenyt, a több ezer általános iskolás részvételével zajló „Regösök húrján” vers- és prózamondó versenyt, a NépmesePontok meseszínházi és verszenei szakmai programjait. Jövő évben jubilál a húszéves Kaleidoszkóp VersFesztivál, egyre nagyobb volumenben valósul meg a társszervezőként vitt Bujtor István Filmfesztivál, a Latinovits Találkozó, a Radnóti-, a József Attila- és a Szabó Lőrinc-verseny. Még idén elindítja az egyesület a Ratkó József- és a Vörösmarty Mihály-versenyt, és jön a döntője a Táltos Világ népmese- és balladamondó, valamint a Fehérlófia – magyar képmesék című videóversenynek. Két új népmesekönyvet is közreadnak és hamarosan megjelentetik Andrásfalvy Bertalan népmesegyűjteményét.

Az új elnökség átszervezte a Versmondó című szakmai folyóiratot és önálló szerkesztőséget állított fel. A lap ezentúl is negyedévente jelentkezik új lapszámmal, amelynek főszerkesztője Lutter Imre, állandó újságíróként Alapi-Tóth Zoltán, Dörömbözi János, L. Simon László, Udvarhelyi András, Szász-Kolumbán Olga, Tóth Gábor és Wiegmann Alfréd ír majd a lapba, de minden számban olvashatók vendégszerzők írásai is.

Az egyik legrégebbi társadalmi szervezet

Magyar Versmondók Egyesülete az egyik legrégebbi, még a rendszerváltáskor létrejött társadalmi szervezet, amely a vers reneszánszát segíti. Az egyesület alapító elnökeként Kiss László Radnóti-, Csokonai- és Bessenyei-díjjal kitüntetett közművelődési és kulturális szakember társaival számos versmondó versenyt, konferenciát, műhelyt, tábort indított el. Az egyesület működésével, művészeti, oktatási, nevelési és kulturális projektjeivel hozzájárul a művészi attitűd fejlesztéséhez, a kulturális identitás kialakításához és erősítéséhez. Számos oktatási intézmény tanulóját fejleszti tanórán kívüli foglalkozásokkal és a felnőttképzésben is részt vesz. Hagyományőrző tevékenysége körében fejleszti a népmeséhez, szóbeli meséléshez kapcsolódó hagyományokat és segít hét NépmesePont szakmai működésében. Tematikus versoldalakat működtet, köteteket ad ki, és az Első Magyar Versszínház révén érvényes színházi alkotásokkal, pódiumi estekkel és koncertekkel próbálja közelebb hozni a költészetet a mindennapokhoz.

Az egyesület új vezetésébe olyan művészek, szakemberek kerültek be, akik régebb óta segítik a szakmai munkát. A Magyar Versmondók Egyesületének új alelnöke Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház tagja és Takács Bence Kazinczy-érmes televíziós műsorvezető, MMA-ösztöndíjas előadóművész. Az újra megválasztott alelnökök: Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Szennik Éva „Ki viszi át a Szerelmet” díjjal kitüntetett televíziós szakember, Turczi István Prima Primissima díjas költő, író, műfordító, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező. Felügyelőbizottsági tagként folytatja munkáját Korompai Gábor rendezvényszervező, Sramó Gábor rendező, a Bóbita Bábszínház igazgatója és Weibl Anita gazdasági szakember.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.