„Mikor magyar világ lett, akkor jó volt” – mondja a 102 éves Juliska néni

„Magyarországon születtem, 1918-ban, még magyar világ volt. Utána nemsokára elváltozták román vezetőségre” – mondja a 102 éves Juliska néni, a székelyföldi Bardoc lakója. Két évvel született Trianon előtt, hányatott sorsa és kora ellenére még mindig derűs, egyáltalán nem elkeseredett, hanem élettel teli, tevékenyen tölti mindennapjait, és mosolyogva mesél róluk Deák András rövid riportfilmjében, mellyel elnyerte a Kulturális Filmek Fesztiválja fődíját.

Pataki Tamás
2020. 09. 04. 6:48
null
Fotó: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kulturális Filmek Fesztiválját hatodik alkalommal rendezték meg, azok a rövid világhálós filmek versenyeztek benne, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. A legjobb filmek készítői idén csaknem hárommillió forint értékű díjat kaptak. A fesztiválra beérkezett versenyfilmekből 22 film jutott a döntőbe a 2020. augusztus 10-ig tartó internetes közönségszavazás alapján. Ezeket a filmeket értékelte a zsűri, majd augusztus végén döntöttek a díjazottakról. A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész volt. A fesztivál nyolcszázezer forintos fődíját a 102 éves Juliska néni története című filmért Deák András érdemelte ki.

A rövid riportfilmben Juliska néni beszámol élete nehéz időszakairól, a húszas, harmincas évekről – „nehéz idők voltak, nyolc gyereket neveltem fel” – majd megjegyzi: „Mikor magyar világ lett ugye, jó volt, de rövid időt tartott, 45 után már változás jött: a kollektív. Mindig vártam a jót, hogy igazságot csinálnak”. Elkalauzolja a dokumentumfilmest a kertjébe is, ahol a mai napig tevékenykedik, ültet, kapál, és felsorolja, hogy mit termeszt: „pityóka, fuszulyka, saláta, retek, hagyma, petrezselyem, murok van vetve. Mikor megnőnek örvendezek benne, hogy milyen szép.”

Fotó: Youtube

– Juliska néni nemcsak tiszteletre méltó kort élt meg, hanem egyszerűségében szép és őszinte gondolatokat is tud mondani az élet nagy igazságairól. A székelyföldi asszony Magyarországon született, majd Trianon után egyszer csak Romániában találta magát. Az etűdből sugárzik az empatikus szeretet és a pozitív szemléletű életérzés kifejezésének szándéka – értékelte a filmet Koltay Gábor. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, a második helyért járó négyszázezer forintot a Mári, a nagy festő árnyékában című film alkotói, Borbás Edina és Németh László nyerték el. A harmadik helyezettnek járó 250 ezer forint értékű díjat a Rex Videó Virágkoszorús fakereszt című filmje vihette haza, alkotója Zsigmond Attila. A filmes mustrán több különdíjat is kiosztottak. A háromszázezer forintos közönségdíjat a Három a magyar igazság című filmjéért a Brazíliában élő, brazil és magyar állampolgárságú Costa Henryco kapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.