Mozaik Múzeumtúra Fraknótól Szenttamásig

A Mozaik Múzeumtúra idei tematikájának középpontjában a határon túli magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok és kiállítóhelyek találhatók. A múzeum-népszerűsítő program – melyet az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinál és a Néprajzi Múzeum, valamint a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével valósul meg – 2020–21-es évadjának célja a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódó határon inneni és túli múzeumi programok, kiállítások népszerűsítése.

Munkatársunktól
2021. 03. 04. 7:28
null
Fraknó vára, Fraknó Fotó: Fraknó vára
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mozaik Múzeumtúrába már a kezdetektől igyekeztek bevonni a határon túli múzeumokat és diákokat. Az 500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében című kiadványukba kilencven határon túli, magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumot válogattak be, valamint különböző rendezvényeiken adtak számukra bemutatkozási lehetőséget, és egy alkalommal iskolai edukációs programjukkal határon túli magyar általános iskolába is ellátogattak. Az együttműködés még szorosabbra fűzése érdekében számos intézménnyel vették fel a kapcsolatot, amelyek közül már több mint harmincan csatlakoztak is programjukhoz. Az Őrvidékről az Esterházy-kastély, a Liszt Ferenc-emlékház és Fraknó vára, Romániából mintegy húsz kiállítóhely, többek között az Ady Endre-emlékmúzeum, az Arany János-emlékmúzeum, a Csángó Néprajzi Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, a Vajdaságból a Gion Nándor-emlékház és az Óbecsei Városi Múzeum, a Felvidékről a Füleki Vármúzeum, a Madách Imre Kastély, a Márai Sándor-emlékkiállítás, a Mikszáth Kálmán-emlékház és a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeu­ma, Kárpátaljáról a Régi falu – Alsókalocsai Szabadtéri Múzeum és a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Honismereti Múzeum.

A szervezők bíznak benne, hogy a közös programjaik segítségével személyesen is többen látogatnak el hozzájuk
Fotó: Ady Endre-emlékmúzeum

A múzeumok mellett fontos stratégiai partnerekkel is gyarapodtak, hiszen számos szomszédos országbeli magyar kulturális és oktatási intézet, szervezet (MaJel Rovás Központ – Rovás Művészeti Egyesület, Kassa, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet – Lendva, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ) csatlakozott a Mozaik Múzeumtúrához, és folyamatosan keresik a lehetőséget a további múzeumok és szervezetek bevonására.

A csatlakozó múzeumok bemutatkozó oldalai folyamatosan kerülnek fel a Mozaik Múzeumtúra központi web­oldalának Kiállítóhelyek menüpontja alá, de a programba további múzeu­mok és szervezetek is jelentkezhetnek az [email protected] e-mail-címen.

A szervezők bíznak benne, hogy az együttműködésükkel és a közös programjaik segítségével sikerül még jobban megismertetni a határon túli múzeumokat, s amint lehetőség nyílik rá, személyesen is többen látogatnak el hozzájuk.

A közösségi média felületein is követhetők az események, érdemes ellátogatni a Mozaik Múzeumtúra honlapjára, Facebook- és Instagram-oldalára, illetve YouTube-csatornájára is. Kellemes böngészést!

A múzeumnépszerűsítő Mozaik Múzeumtúra kezdeteiről itt olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.