Nagyböjti népszokások a Kossuth rádióban

Az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeivel, valamint nagyböjti hagyományokkal készül a Kossuth rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsorában március első hetében.

Magyar Nemzet
2021. 02. 26. 18:00
null
Böjti karikázó Forrás: Kossuth Rádió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Médiaklikk oldalán is nyomon követhető, a Kossuth rádió, Hagyományok Házával közös műsor középpontjába ezúttal olyan, a nagyböjthöz kapcsolódó, a hagyományos paraszti kultúrában fellelhető tradíciók kerülnek, mint a hús elhagyása, a különböző egyházi missziók, a haragosok kibékülésének szokása, valamint a negyvenölés, amely során negyven napig csak napi egyszer étkeztek, péntekenként pedig csöndben, vagyis veszteglésben voltak.

Az időszakhoz hagyományos játékok is társultak. „Ipolyságban a mancsozás volt a lányok és legények csoportos böjti szórakozása. A cifrán díszített mancsozóbotot – amellyel a játék során egy magasba dobott golyót kellett eltalálni – a legények faragták szívük választottjának. Galga mentén ez idő tájt készítették fiatal fiúk a T alakban összerótt gerendákból álló kutyasutut. A forgó alkalmatosságot két legény addig pörgette, amíg a rajta ülők el nem szédültek. A leányok legismertebb böjti játéka a körben járt tánc, a karikázás volt, amelyre a tánctilalom nem vonatkozott” – olvasható a Kossuth rádió közleményében.

Böjti karikázó
Fotó: Kossuth rádió

A Kossuth rádión hétköznaponként 04:03–04:30-ig, hétvégén pedig 05:05–05:30-ig hallható Hajnali című műsorban az elmúlt évtized hangszeres, zenekari gyűjtései szólalnak meg rövid tájékoztatással, többnyire külhoni együttesektől. A műsor nem csupán a népzenét, de a gyűjtés helyszínét, az adott tájat is górcső alá veszi, amely által fokozatosan feltérképezi a magyar nyelvterület zenei-néprajzi kincseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.