Nem a Kalasnyikov teszi a férfit

A hét végén adták át a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait. A dokumentumfilm-szekció legjobbja Csuja László Kilenc hónap háború című, Ukrajnában forgott munkája lett. A rendező lapunknak arról beszélt, hogy több mint egy évig kísérték egy kárpátaljai fiatalember, Jani életét az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A Rossz versek című játékfilm volt a közönség kedvence, a legjobb film pedig az X – A rendszerből törölve című krimi lett.

Szilléry Éva
2019. 11. 18. 13:57
null
Csuja László Kilenc hónap háború című rendezése lett a legjobb dokumentumfilm Forrás: ELF Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csuja László rendező egy másik kárpátaljai történet filmes feldolgozására készült, amikor megkezdődött az orosz-ukrán háború, ezért változtatott az eredeti elképzelésén. – Családokat kerestem, akik közvetlenül érintettek a háborúban. Így találkoztam a 23 éves főszereplővel, Janival, aki éppen a seregbe készülődött. Úgy éreztem, hogy az ő történetének lesz egy drámai íve – mondta lapunknak Csuja László, aki a Kilenc hónap háború című munkájáért elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

A filmben egy anya-fiú történet bontakozik ki az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A félárva, egyke Jani fuldoklik édesanyja szeretetétől, és amikor behívják katonának, úgy határoz, otthagyja szülővárosa, Beregszász egyhangú mindennapjait, és katonának áll. Csuja László filmje a fiú történetén keresztül arra keresi a választ, miként hat a felnőtté válásra a háború és milyen folyamatokat indít el a kapcsolatokban a fenyegetettség.

Csuja László Kilenc hónap háború című rendezése lett a legjobb dokumentumfilm
Fotó: ELF Pictures

– Nekem a legmeglepőbb az volt, hogy mennyire unalmas dolog a háború, hiszen az idő 95 százaléka várakozással telik. Arra várunk, amit nem szeretnénk, hogy bekövetkezzen: az ütközetre – mondta a rendező, aki több mint egy éven keresztül kísérte a család életét, és látta, miként őrli fel az anya idegeit, hogy a fia a fronton van; a fiú pedig elveszíti a lába alól a talajt. – Azt gondolom, a film hangsúlyosan megmutatja, attól, hogy Kalasnyikovval a kezemben egy harckocsi tetején ülök, még nem vagyok érett férfi. A dönté­seink iránti felelősség tesz minket felnőtté – mutatott rá Csuja László.

Ez az első katari-magyar koprodukció­ban született filmes alkotás, amelynek utómunkájára a rendező a Doha Film Institute-hoz pályázott, így jött létre a koprodukció. Csuja László dokumentumfilmje már bemutatásakor nemzetközi díjat hozott el: tavaly a szarajevói filmfesztivál zsűrijének különdíját érdemelte ki. A hazai mozik tavasszal vetítették, hamarosan pedig a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlén is látható lesz.

A fesztivál díjazottjai

Egy hét alatt a mozifilmek mellett tévé-, dokumentum- és rövidfilmeket, valamint gyerekeknek szóló animációkat is bemutattak a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. A mustrát a Bunyik Entertainment mellett a Magyar Amerikai Film- és Színházi Társaság szervezte, magyarországi támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Nemzeti Filmalap volt. Az idei magyar filmhét legjobb alkotása, a Rossz versek kapta Los Angelesben a közönségdíjat, a legjobb film díját pedig Ujj-Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című krimije hozta el. Tóth Barnabás személyesen vehette át a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat, valamint az Alex Friedman nevét viselő humanitárius díjat is az Akik maradtak című filmjéért. Mint ismert, Magyarország idén Tóth Barnabás filmjét nevezi Oscar-díjra. Az Akik maradtak női főszereplője, Szőke Abigél és az X – A rendszerből törölve főhősét alakító Balsai Móni megosztva kapta meg a legjobb színésznő díját. A legjobb színész Lengyel Ferenc lett a Curtiz című filmben nyújtott alakításáért. Dévényi Zoltán ez utóbbi film fényképezéséért a legjobb operatőr díját érdemelte ki. Dobó Kata első játékfilmrendezéséért, a Kölcsönlakásért a zsűri különdíját kapta. A fesztivál életműdíjasa Monori Lili lett, a Rossz versek főszereplője, Nagy Katica pedig Shooting Star díjat kapott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.