„Nincs is ennél szebb feladat!” – Koltai Lajos interjút adott a Mandinernek

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr-rendezőt a Színház- és Filművészeti Egyetem (SZFE) filmrendezői művész mesterképzés vezetőjének kérték fel, amit Koltai Lajos örömmel elvállalt.

Magyar Nemzet
2021. 01. 30. 11:45
null
Budapest, 2013. január 31. Koltai Lajos operatõr, filmrendezõ a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai napján Budapesten, a Millenárison 2013. január 31-én. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól esett, hogy arra kérnek föl, amihez értek. Engem most arra hívtak, amihez a legjobban értek. Negyven éve vagyok a pályán, elképesztő dolgok értek ezalatt, fantasztikus sikerek, a legjobb emberekkel dolgozhattam együtt – fogalmazott a beszélgetés elején Koltai Lajos, majd végigvezetett karrierjének állomásain..

– Valójában az Angi Verának köszönhetem, hogy eljutottam Amerikába. Valaki látta a filmet, majd négy (!) évre rá megkeresett, hogy olyan mély nyomot hagyott benne, hogy márpedig neki az az operatőr kell, aki így látja a világot – tért ki hollywoodi indulására, megjegyezve: a legnagyobb színészekkel és rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau és Jack Lemon.

– Aztán egyszer csak kaptam egy megkeresést Olaszországból, hogy a Cinema Paradiso rendezőjével, Giuseppe Tornatoréval forgassak. Az eredetileg betervezett operatőre, a világhírű Dante Spinotti ajánlott más elfoglaltsága miatt maga helyett engem, ami külön jól esett. Ez volt Az óceánjáró zongorista legendája című film, ami vizuálisan maga a csoda! Ezután pedig jött a Maléna, ami a személyes Oscar-jelölést is meghozta nekem; kis híján meg is kaptam a díjat – idézte fel európai sikereit, majd áttért rendezői indulására.

– A Jóisten valahogy velem volt mindig, folyamatosan jó felé terelt. Kertész Imrével találkoztak az útjaink, aki úgy döntött, hogy a Sorstalanságot nekem kell megrendeznem. Elmentem hozzá egy magánbeszélgetésre, és elmondtam, hogy mit akarok csinálni, erre azt felelte, végre valaki érti, amit írt – elevenítette fel a találkozást, hozzáfűzve: a Sorstalansággal aztán berobbant Amerikában, Onnantól elkezdték rendezőként is számon tartani.

Koltai Lajos nem foglalkozik az egyetem körül kialakult politikai feszültséggel
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

A folytatásban áttért művésztanári munkájára.

– Egyszer, amikor doktori képzést tartottam, megkérdeztem, mit várnak tőlem, azt felelték: csak add és tanítsd magadat – fogalmazott Koltai Lajos. – Káel Csaba is ezt kérte tőlem, hogy adjam át azt a tudás és tapasztalatot, ami mögöttem van. Nincs is ennél szebb feladat! Az én dolgom a hároméves alapozó képzés utáni plusz két év művészmesterképzés, vagyis elvinni a rendező szakos hallgatókat a diplomafilmjük végéig. Ez a felkészülés, a közös lét a legszebb része a főiskolának.

Az SZFE körül kialakult politikai konfliktussal kapcsolatban kijelentette: belső konfliktusokkal egyáltalán nem foglalkozik,

– Nem is tudom, egyáltalán hol tart a helyzet, hogy ki maradt és ki ment el.

Ez egy rossz feszültség, amit nagyon nehéz feloldani, kezelni, és nehéz lehet benne részt venni is. Én csak azt tudom, hogy engem felkértek egy feladatra, én pedig elvállaltam. És biztos, hogy mindent meg is fogok tenni érte. Örülök, hogy méltó körülmények között, új helyen lehet majd tanítani, és végre elindulhat egy új korszak a filmes képzésben. A magyar film ügye most jó csillagzat alatt áll, minden adott ahhoz, hogy valami igazán jó szülessen – hangsúlyozta az interjú végén Koltai Lajos.

Őry Krisztina teljes interjúja itt olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.