Novellisták versenye a magyar széppróza ünnepén

A Magyar Írószövetség választmánya három éve kezdeményezte, hogy február 18-án rendezzék meg a magyar széppróza napját, amelyet először két évvel ezelőtt ünnepeltek meg.

Magyar Nemzet
2020. 02. 18. 10:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél” – írta Jókai Mór, akinek születésnapján, vagyis ma sokszínű gálaműsorral ünnepli a magyar széppróza napját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Magyar Írószövetség Budapesten. A Magyar Írószövetség választmánya három éve kezdeményezte, hogy február 18-án rendezzék meg a magyar széppróza napját, amelyet először két évvel ezelőtt ünnepeltek meg. Idén csaknem száz rendezvény zajlik határon innen és túl mától jövő hét péntekig.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban novellaíró-versenyt tartanak Csender Levente, Király Farkas és Szilágyi-Nagy Ildikó részvételével. Az ingyenes gálaesten bemutatják Az év novellái 2020 című antológiát és koncertet ad a Misztrál zenekar. Az est műsorvezetője Völgyi Tóth Zsuzsa lesz, közreműködik Turi Bálint színművész.

Balatonfüredet Jókai Mór második otthonának tekintette, a város ezért is készül több rendezvénnyel a magyar széppróza napjára. Ma este 6 órától a Vaszary Galéria Széchenyi Termében könyvbemutatót és író-olvasó találkozót tartanak Zalán Tibor, Géczi János és Tóbiás Krisztián közreműködésével. Mindhárman a Pécsi Györgyi szerkesztésében készült Szülőföldem című esszékötet szerzői, a beszélgetés apropója pedig a trianoni békediktátum aláírása óta eltelt száz hosszú év. Szó lesz otthonról és hazáról, arról, mit jelentenek nekik ezek a szavak. A Kortárs szerkesztősége egyébként rajtuk kívül harminckét szerzőjétől kért egy esszébe foglalt vallomást a szülőföldről.

A rendezvénysorozaton közel száz író-olvasó találkozót, ünnepi megemlékezést, rendhagyó irodalomórát és egyéb irodalmi programot tartanak országszerte és a határon túl a Magyar Írószövetség, a PIM és a Petőfi Irodalmi Ügynökség szakmai irányításával. Nemcsak a nagyvárosokban, hanem kisebb településeken is lesznek olyan rendezvények, amelyek által megtapasztalhatjuk, hogy az irodalom rólunk szól, hogy az olvasás öröm, továbbá az is öröm, hogy megoszthatjuk egymással az olvasmányélményeinket.

Jókai Mór születésnapja azért méltó a széppróza ünnepének megrendezésére, mert írói életműve a mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában mű­veit számos nyelvre lefordították, és nemcsak hazánkban, hanem világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték, és így van ez a mai napig. Bizonyíték erre, hogy művei nagy számban fogynak el a könyvesboltok polcairól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.