Oroszlán-szoborcsoport milliónyi aranyéremből

A Krisztina 55. (volt Telekom-székház), azaz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Krisztina körúti modern székházában függesztik magasba a több mint egy esztendeje készülő Az égbolt oroszlánjai című szoborkompozíciót.

2021. 03. 22. 8:00
null
Az oroszlán már ugrani készül, a felhők még a földön Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotót, Szőke Gábor Miklóst megihlette az épület üvegtetején beáramló napfény, így mennyei jelenetet képzelt maga elé, égből leszálló aranyszínű oroszlánokkal, utalva a reneszánsz és a barokk templomi freskóira. Egy évig tartott a szoborcsoport megformázása, valamint a több mint kilencmillió, különböző méretű, rozsdamentes acélkorong összehegesztése, amelyekből a kilenc oroszlán és a körülötte helyet kapó, majd harminc méter hosszú felhő épül fel.

Fotó: Domokos Norbert

– Az oroszlánszobrok plasztikai kialakítása a pénzérmékre is reflektál – magyarázta a szobrászművész. – Úgy találtam ki, hogy a térben lebegjen a tíztonnás kompozíció, amelyben a hömpölygő felhőből ugrik elő kilenc arany­oroszlán.

S hogy miért pont oroszlán? Erről az alkotó mesélt, amíg átsétáltunk egy másik műterembe, ahol a szintén fémkorongokból hegesztett felhőn végezték az utolsó simításokat. – Az oroszlánok mindig is a gazdagsághoz társítható szimbólumok voltak, úgy is, mint a kincstár őrei, amelyek leszállnak az égből – mondta, majd a harmincméteres, áttört felhőalakzatra mutatott.

– Egyszerre hasonlít meggyűrt anyaghoz, vízcsobbanáshoz, párához.

Fotó: Domokos Norbert

Az alkotás folyamata gyökeresen eltér attól, ahogy egy szobrász munkáját elképzeljük. Született vázlatrajz, számítógépes modell, megmintázták a monumentális kompozíciót méretarányosan, az alakokat persze ki is faragták teljes nagyságukban, készültek statikai tervek, azután indult el a kivitelezés.

– Speciális technológiát dolgoztunk ki a szoborcsoporthoz– árulta el Szőke Gábor Miklós.

Fotó: Domokos Norbert

Ilyen léptékű köztéri alkotás létrehozásához elengedhetetlen a megfelelő méretű műterem. Szőke Gábor Miklós műhelybázisa az egykori Weiss Manfréd, a későbbi Csepel Művek területén található. Itt, a lezárt utca két oldalán hétezer négyzetméteren követik egymást a műhelyek, csaknem ötven főnek biztosítva munkát, hegesztőktől, szobrászokon, mérnökökön, statikusokon keresztül 3D-s tervezőkig. Közülük többen az egy éve tartó járvány miatt veszítették el korábbi munkahelyüket. E jelentős, Közép-Európában egyedülálló jegybanki megrendelés pedig hatalmas lökést tud adni a pandémia idején munka nélkül maradt iparágnak, hisz egy-egy köztéri szobor megalkotásán több tucat ember dolgozik– mutatott rá az alkotóművész.

Szőke Gábor Miklós számos külföldi és belföldi referenciát tudhat magáénak az Egyesült Államokból, Oroszországból, Németországból vagy a Bahreini Királyságból is. Vélhetően ezen köztéri munkák is sokat nyomtak a latban, amikor az MNB felkérte a projektre.

Fotó: Domokos Norbert

Azt talán senki sem tagadhatja a művészek közül, hogy a nemzetközi gyakorlatot követve itthon is szükség van felelős, szerteágazó mecenatúrára, amellyel értékteremtő munkát folytathatunk a kultúra és a művészet területén. – A megrendelésre elkészült szobor éppen úgy műalkotás, mint amelyik eladásra vagy kiállításra születik, csak nálunk nehéz lenne a műterem sarkában húszméteres acélszobrokat készíteni egy esetleges kiállításra – adott hangot véleményének a szobrász, aki bizony nem a levegőbe beszél, amennyiben műteremegyüttese tárgyalórészét számos, különféle technikával készült, normál méretű állatszobra varázsolja igazán egyedivé, amely alkotások nem felkérésre, kizárólag belső indíttatásra öltöttek hol műanyag, hol szőrtestet.

– Mekkora kompromisszumkészséget kell mutatni a megrendelő felé? – érdeklődtem.

– Nem lehet összehasonlítani a szabadságfokot, mindkét esetben szabad a kezem – emelte ki Szőke Gábor Miklós. – A jegybank felkért, hogy tervezzek ebbe a térbe egy olyan szobrot, amely megváltoztatja a semleges teret, hogy egy értéknövelő, maradandó műalkotás születhessen – mesélte az MNB-kompozícióról.

Fotó: Domokos Norbert

A jegybank a gazdasági szerepe mellett láthatóan a kulturális területen is elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így Szőke Gábor Miklós most készülő négy köztéri alkotása is az elmúlt évszázad legnagyobb művészetpártolásának részeként valósul meg. Az alkotó kérdésemre azt is elárulta: az eltervezetthez képest sem szokott kompromisszumokat kötni, ezt biztosítja a műhelybázis, ahol az egyes munkafolyamatok során lehetőség nyílik a kísérletezésre.

– Az elmúlt esztendőben rendszeresen kísérleteztem rozsdamentes acéllal és bronzzal, szoborról szoborra folytatva a munkát. A műhelybázis lehetőségeit folyamatosan fejlesztjük ezeknek a kísérleteknek a hatására – fejtette ki a technika és a kreatív alkotás kölcsönhatását Szőke Gábor Miklós.

Az oroszlán már ugrani készül, a felhők még a földön
Fotó: Kurucz Árpád

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.