Őrvidék Ház a nyugati végeken

Kamaratárlatukon korabeli könyvek, térképek, fényképek és levelek, falvédők, bélyegek segítségével lehetett fogalmat alkotni a trianoni veszteségről.

Gőz József Miklós
2021. 01. 21. 10:27
null
Részlet a Trianon hatásairól szóló kiállításról Fotó: Őrvidék Ház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Őrvidék Ház Szombathelyen, a régi huszárlaktanyában kapott helyet, amely így szimbolikus jelentőséget is nyert. Ahol egykor huszárok vigyáztak az ország eme részére, most ez az intézmény őrzi a magyar kultúra értékeit, és ad méltó színteret a burgenlandi, őrvidéki magyar közösségeknek identitásuk megőrzéséhez.

Eddigi egyik legérdekesebb rendezvényük az a kamaratárlat volt, amely szervesen kapcsolódott egy Trianon témájú konferenciához. Ennek látogatói korabeli dokumentumok segítségével ismerkedhettek meg a trianoni békediktátum körüli történelmi eseményekkel és azok társadalmi és lélektani hatásaival. A kiállítás anyagát helyi gyűjtők és emlékezők, valamint a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum bocsátotta a kiállítók rendelkezésére. A tárlaton – amit a ház Éhen Gyula termében lehetett megtekinteni – korabeli könyvek, térképek, fényképek és levelek, falvédők, bélyegek segítségével lehetett fogalmat alkotni arról a sokkról, amely az itt lakókat 1920-ban érte.

Részlet a Trianon hatásairól szóló kiállításról
Fotó: Őrvidék Ház

Ott voltak az ősszel Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban is. Itt a Trianon Múzeum Alapítvány Második ezredév címmel szervezett egy összkulturális együttlétet. Itt – igaz, csak virtuálisan – lehetett együtt a lendvai, beregszászi, székelyudvarhelyi, komáromi és zentai magyarság a hazai házakkal, többek között az őrvidékivel. Három órán át a külországi helyszíneken operatőrök vették fel és rögzítették az eseményeket, művészeti együttesek műsorát, amelyek felkerültek a LED-falra, s mindegyik helyszínen élvezhetők voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.