Ötvenéves a Mézga család

Hetedik alkalommal rendezik meg az országos rajzfilmünnepet mától vasárnapig. Temérdek program várja a kicsiket és a nagyokat, Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig, az ország legkülönbözőbb pontjain lesznek ugyanis vetítések és egyéb családi programok Magyarország egyetlen országos szintű filmes eseményén.

2019. 11. 15. 13:54
null
A jól eltalált főbb karakterek egymást segítő, egymásra figyelő kisközösséget alkotnak Fotó: Pannónia Filmstúdió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néha légy bolond, egy kicsikét! / Elrepül úgy a szürke gond, / Derül az ég. / Van abban valami báj, / Hogyha kacag a máj. / Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár! / Légy vidám, vagány, akár egy srác! / Fújd meg a tülköt, trombitálj, valamit játssz! / Ha baj van, mégse legyen soha kedélyed lőporos, / Ne is figyelj oda, mint mond egy főokos! / Szerintem az bolond, ki téged mindezért paprikajancsinak mond.”

Nem egy nemzedék fújja kívülről a Mézga család című rajzfilmsorozat főcímdalát, amelyet ötven éve álmodott meg a film rendezője, Nepp József. A kifejezetten a Magyar Televíziónak készülő rajzfilmsorozat figurái azért állnak közel a nézőkhöz, mert olyan kisemberek, akik bár jól megvannak a hétköznapi élet gondjai közt, de mégsem érik be ennyivel. Többet akarnak az élettől, amit meg is kapnak, mert nem adják föl egykönnyen. Megesik, hogy egy világ körüli út adatik meg nekik, amelyről a többség a kommunizmusban még csak álmodni sem tudott, vagy az űrt hódítják meg, mert a legtöbben leginkább oda menekültek volna a népi diktatúra szürke hétköznapjai elől. A rajzfilmsorozat sikerének legnagyobb titka viszont az, hogy igencsak jól eltalálták a főbb karaktereket, akik, bár szívesen élcelődnek a másikon, de egymást segítő, egymásra figyelő kisközösséget alkotnak, és igazi családként szeretik egymást.

A jól eltalált főbb karakterek egymást segítő, egymásra figyelő kisközösséget alkotnak
Fotó: Pannónia Filmstúdió

A 7. Országos rajzfilmünnep nemcsak a Mézga család 50. évfordulója miatt tiszteleg Nepp József emléke előtt, hanem azért is, mert 85 éve született a magyar animáció egyik legsokoldalúbb, zseniális képességekkel és szárnyaló fantáziával megáldott alkotója. Nepp Józseftől látható lesz a rajzfilmünnepen többek között a Gusztáv-sorozat is, az általa írt Macskafogó vagy első önálló, egész estés filmje, a szatirikus hangvételű Hófehér.

Ezen a hétvégén több mint 110 helyszínen lesz a magyar és a nemzetközi animációé a főszerep. Nemcsak mozikban, hanem művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban és iskolákban is rendeznek vetítéseket, ahol minden érdeklődő bepótolhatja az elmúlt évek külföldi közönségsikereit, megismerkedhet kortárs animációs filmes alkotók munkáival, illetve a hazai és nemzetközi fesztiválok válogatásaiból képet kaphat az animáció jelenlegi trendjeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.