Puccini-operaritkaság szólal meg az Erkelben kolozsvári vendégjátékban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.

2019. 05. 21. 21:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A produkció a Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera ötéves együttműködésének utolsó produkciója, amelyben az erdélyi társulat kevésbé ismert operákat állított színpadra és mutatott be Budapesten is.

A Kolozsvárott 2019. április 11-én bemutatott darab főszerepeit Ádám Zsuzsanna (Magda), Pataki Adorján (Ruggero) és Balla Sándor (Rambaldo) énekli, a további fontosabb szerepeket Kolcsár Kalatin (Lisette, a szolgálólány) és Bardon Tony (Prunier, a költő) formálja meg. A Kolozsvári Magyar Opera énekkarát és zenekarát Horváth József vezényli (karigazgató Kulcsár Szabolcs) – közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

Az előadás az eredeti, 1917-es változat alapján készült, mindössze egy tenoráriát emelt át az első átdolgozásból, erősítve ezzel a Magda és Ruggero közti románcot. A Puccinitől szokatlanul könnyed hangvételű alkotást Anger Ferenc rendezte, a minimalista látványvilágot Zöldy Z Gergely tervezte.

A fecske a szerző egyetlen, a bécsi operettek mintájára készült, könnyedebb hangvételű alkotása, Puccini kizárólag ebbe a művébe komponált tangót, polkát és foxtrottot. Alkotása eredetileg a bécsi Carltheater felkérésére készült, azonban az első világháború kitörése miatt végül 1917-ben a Monte-Carlói Operaház mutatta be azt a szerző távollétében.

Giuseppe Adami librettója a Bohémélet és a Traviata elemeit ötvözi: a címszereplő „fecske” Magda, a párizsi félvilági nő, aki jómódú pártfogóján keresztül ismeri meg szerelmét, Ruggerót. Magda és a fiú közt románc szövődik, majd a Riviérára költözve élik közös életüket, ám a kurtizán boldogságát beárnyékolja Ruggero előtt eltitkolt múltja, ami tönkre tenné tervezett házasságukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.