Rock, rádió, internet

A világ már csak olyan hely, ahol a rock immáron rétegműfajjá vált. S mert a világ globálizálódik – többek közt, legalább hat évtizede a rock muzsika által –, Magyarország sem maradhatott ki a legújabb kori kollektivizálásból. Egyszóval, az egykoron stadionokat megtöltő bandák, ma jórészt klub bulikon keresik a kenyérrevalót. A Covid-19 miatt pedig most sem ott, sem az éterben, sajnos.

2020. 04. 08. 10:05
null
Budapest, 2019. november 13. l adsra figyelmeztet tbla a Magyar Katolikus Rdi stdiinak bejratnl a rdi VI. kerleti szkhelyn 2019. november 13-n. Ezen a napon sajttjkoztatn mutattk be a Magyar Katolikus Rdi ltal kifejlesztett mobiltelefon-alkalmazst, amelyen az l rdimsor mellett tematikus csatornk s tbb j funkci is elrhet. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

.Számosan számtalan ízben indítottak rock rádiót, például Gidófalvy Attila, azonban mindegyik csatorna időnap előtt kivérzett. Mit volt mit tenni, átcuccoltak az internetre. Időnap előtt. Igen, mert akkoriban, a szélessáv előtt, az online zenehallgatás kevés, indiánvarázsló türelmű honfitársunk időtöltése volt csupán. Az idő múlt, a Duna folyt, a rock rádiók rendre bezártak, ám az internetes sáv szélesedett. S noha már élvezhető minőség, sebesség akadt, a hirdetők még nem hittek a webes médiában. Mára minden készen áll, lássuk hát, hogy állunk online rock rádiók terén!

Két csatornát kerestem fel, mindkettő az egykor volt Rádió Rock, avagy Rock FM reinkarnációja.

A BDPST Rock Rádiót, azaz a bdpstrock.hu-t Chrommal nehezen sikerült elindítanom, ellenben Firefox-szal tökéletesen működött. Na ja, magyar oldalt magyar böngészővel hallgassunk! (Emlékeznek? Úgy nyírta ki a Google a Mozzilát, akár a Facebook az íWiW-et. Éljen a mindenható piac!) Közben letöltöttem a felkínált linket, s mily öröm, a BDPST Rock megszólalt minden médialejátszón. Fájdalom, a zenékről semmi háttér információt nem kínált: sem előadó, sem dalcím. Végre aztán a Chrome is engedett. Online minden frankón ment: hangminőség, információk. (Bevallom, a mobil applikációt nem próbáltam.)

A működtetők azt írják: „Felismertük, hogy a magyar rockzene kedvelő közönség igenis igényes, nyitott az új rockzenékre, és meghálálja, ha a világ legnagyobb rock zenekarainak legjavát tűzzük műsorunkra. Legyen az klasszikus rockzene vagy a legfrissebb rockújdonság.” Jelentem, ennek szellemét bizonyította az általam hallgatott órácska. Szólt a hetvenes évek kanadai gitárzsenije, Pat Travers, a nyolcvanas évtized német világsztárja, a Scorpions, az újromantikus brit Duran Duran, a kilencvenes évek amerikai grunge csapata, a Foo Figters, „az” Iron Maiden és a kortárs Device, az USA-ból.

A korrekt válogatás mögött érezni az embert, akit, lám, nem pótolhat a „random gép”, a rádiós zenei szerkesztőket nyugdíjba zavaró szoftver. Az ember esetünkben, a Rock FM egyik alapítja, Dandó Ádám.

Amíg dübörgött a rock, rákattintottam a Facebook linkre. Az oldal a #Maradj otthon kampánnyal indul, ám saját arculathoz igazítva: a bemutatkozó klip az „Érezd magad koncerten – Otthon!” szlogenre fut ki. Lejjebb görgetve Ozzy örvendezik afelett, hogy „újjászületett a rockzenei lista”. Az előző bejegyzésben megemlékeznek, az ír gitárfenomén, Gary Moor születésnapjáról – amit a mester, 9 éve bekövetkezett halála okán, már nem tehet meg. A szellemes, profi, naponta frissülő, sok esetben animált bejegyzésekért, no meg az egész dizájnért, a szintén egykori Rock FM-es, Szabó Marcell zsebelheti be jogos dicséretemet.

Ma délelőttre izgalmas programot kínálnak a hallgatóknak, a „koncert szerda” keretében az AC/DC 2009-es Live at River Plate buliját adják le. Erre a decemberi, három estés Buenos Aires-belli hangversenyre 200 ezer néző váltott jegyet. A sokak számára klasszikus felállás legjobb koncertfelvételét hallhatjuk A hangszálproblémák miatt 2016-tól pihenő Brian Johnsonnal, az együttes zeneszerzőjével, a 3 éve elhunyt Malcom Younggal, a 38 esztendőnyi közös muzsikálást családjára cserélő Cliff Williamssal, s Phil Ruddal, aki ugyebár, kettős gyilkossági fenyegetés miatt, nyolc hónapra nyomjelzőt kapott a bokájára, így pár esztendeje átadta a dobverőket Chris Slade-nek. És Angussal. Eddig tartott a reklám.

Illetve, ha már reklám, a BDPST Rock Rádión van reklám, tisztára, mint egy kereskedelmi csatornán.

Az egykori Rock FM másik fele, Kalácska Gábor programigazgatóval elindította a Rocker Rádiót, azaz a rockerradio.online-t. Nos, ez a felület elég retró, úgy értem: a kilencvenes évek közepét idézi, a weboldalak hajnalát, szóval puritán, akár I. Erzsébet. Ám, mielőtt elkámpicsorodnánk, a rádió bejön az onlinestream.live, az onlineradiobox.com, a myonlineradio.hu oldalakon (s vélhetően még több helyütt), ráadásul mindenütt más és más megjelenéssel, de mindegyik korszerűbb a saját URL címűkön fellelhetőnél. Van lemezborító, előadó, szám cím, megjelenés évszáma, visszaléphetünk a lejátszási listában, sőt, archívumot is kínálnak a szerkesztők, valamint híreket... Igaz, itt a legfrissebb bejegyzés, több mint itt egy éves.

Ami melengette a szívemet és önelégült óvodás mosolyra kanyarította a szám, az az hogy magyar dal követett magyar dalt. Valamit tudhatnak a fiúk-lányok, lévén, miként olvashattam, velem együtt 60 ezernél többen hallgattuk egy időben azokat a magyar dalokat. Ez nem rossz szám, mondhatom! Amúgy a Facebookon 23 ezer 249 követővel dicsekedhetnek. Meg efféle jósággal: „Egész áprilisban Rocker ABC a Rocker Rádióban! Ti döntitek el, melyik betűhöz melyik rockzenekar vagy előadó kerüljön! Minden nap újabb forduló, hogy tartalmasan töltsük a szobafogságot. Vagy a munkaidőt. Vagy mindkettőt.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.