Rocky IV. megmérkőzhet az 1985-ös önmagával

Sylvester Stallone tavaly nyáron jelentette be, hogy bemutatója harmincötödik évfordulójára elkészíti a Rocky IV. újravágott, rendezői változatát. A premiert 2020 novemberében kellett volna megtartani, akkor azonban nem lett belőle semmi. Stallone csak a közelmúltban tudatta az Instagramon: közel járnak a munka befejezéséhez.

2021. 02. 28. 7:05
null
Az Olasz Csődör nem térhet ki a kihívás elől

Sylvester Stallone tavaly nyáron jelentette be, hogy bemutatója harmincötödik évfordulójára elkészíti a Rocky IV. újravágott, rendezői változatát. A premiert 2020 novemberében kellett volna megtartani, akkor azonban nem lett belőle semmi. Stallone csak a közelmúltban tudatta az Instagramon: közel járnak a munka befejezéséhez.

A film cselekményét főbb vonalakban az is ismerheti, aki sosem látta: a nehézsúlyú amerikai bokszvilágbajnok, az Olasz Csődörként is emlegetett Rocky Balboa (Sylvester Stallone) éppen fellélegezhetne, mert nincsen kihívó a láthatáron, amikor váratlanul az Egyesült Államokba érkezik a Szovjetunió amatőr öklözője és olimpiai bajnoka, Ivan Drago (Dolph Lundgren). És a Szibériai Expressz jelzi: szívesen vívna egy tét nélküli, barátságos meccset az amerikai sporttársával.

A felkérést Rocky korábbi ellenfele és jelenlegi barátja, Apollo Creed fogadja el, hogy ötévnyi kihagyás után visszatérhessen a ringbe. A meccs azonban nem várt fordulatot vesz: bár Rockyban felötlik, hogy barátja nevében bedobja a törölközőt, elkésik: Apollo életét veszti Drago megsemmisítő erejű ütései következtében.

Az Olasz Csődör ezek után már nem térhet ki a kihívás elől. Noha elsősorban személyes okok miatt megy bele, a háttérben ott munkálnak az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között fennálló katonai és politikai ellentétek is (elvégre a film a nyolcvanas évek közepén, a kétpólusú világrend fennállásának vége felé készült).

A harmincmillió dollárból forgatott Rocky IV. összesen háromszázmillió dolláros bevételt ért el, és így a sorozat legjövedelmezőbb epizódjává vált. Az arányokat tekintve az első rész mutatói kedvezőbbek ugyan – az alig egymillió dollárból készült nyitó epizód száztizenhét milliót bokszolt össze –, de a bevétel végösszege alapján a negyedik részt illeti a bajnoki cím.

Az Olasz Csődör nem térhet ki a kihívás elől

Mindemellett talán ez a legnépszerűbb epizód is. Ebben hallható Apollo gyakran idézett monológja arról, hogyan hat a harcosra, ha nincs megvívandó csata, ebben látható a sorozat egyik legemlékezetesebb – csaknem tízperces – edzésmontázsa, és ebben a részben lép színre a széria legnagyobb hatású antagonistája. A film ma már nem annyira a hidegháborús szembenállás sport általi – valljuk be: kissé naiv – leképezése miatt hat, sokkal inkább Drago, a félelmetesen hatékony, kíméletlen izomkolosszus karaktere miatt.

Aligha véletlen, hogy a szerepet megformáló Dolph Lundgren azóta maga is az akcióműfaj egyik gyakran foglalkoztatott képviselőjévé vált, ahogy az sem, hogy Stallone még egyszer felhasználta a figuráját: a 2018-as Creed II-ben Apollo sarja Drago fiával csap össze.

Ami pedig a ’85-ös film popkultúrára gyakorolt hatását illeti, talán elég megemlíteni, hogy a Family Guy című rajzfilmsorozat egyik 2017-es epizódja – Oroszországba szeretettel – nem pusztán kikacsint rá, de konkrétan megidézi: a végén Peter Griffin Putyin elnökkel találja magát szemközt a ringben!

A rendezői változat elkészítésének híre tehát felvillanyozta a rajongókat. A legtöbben arra kíváncsiak, hogy az újragondolt verzió miben tér majd el az eredetitől?

Nos, Sly nyilvánvalóvá tette, hogy az egyik mellékszereplő – a Sico nevű, beszélő robot – „megy a roncstelepre”, vagyis nem lesz látható az újragondolt filmben. Az elektromechanikus jószág tervezője szerint Stallone azért hagyta ki a teremtményét, hogy ne kelljen jogdíjat fizetnie a használatáért – de feltehetőleg másról van szó.

Sly annak idején az okból vehette bele a géplényt a forgatókönyvbe, hogy humorforrásul szolgáljon, és valamivel derültebbé tegye a történet komor tónusát. Csakhogy a robotos jelenetek nem komikusra, hanem kissé furcsára sikeredtek – Sico figurája egyszerűen kilóg a filmből!

De egyéb, ennél lényegesebb változásokról is lehet tudni. Az Apollo és Drago összecsapását bemutató kulcsjelenet bővül – Rocky valamivel hosszabban vacillál majd, hogy bedobja-e a törülközőt vagy sem –, és bekerül egy ’85-ben leforgatott, ám a moziváltozatba végül be nem vett képsor. Létezéséről eddig csak egyes előzetesekből lehetett tudni, de teljes egészében nem volt látható. (Az amerikai bokszbizottság ülésére visz, melynek egyik tagja aggodalmát fejezi ki a fináléban látható, a Moszkvában megvívott mérkőzés miatt.)

Néhány információmorzsa alapján ugyanakkor másra is lehet következtetni: Drago valamivel beszédesebbé válhat, és ennek bizony nem minden rajongó örül. Hiszen a Szibériai Expressz részben éppen azért annyira félelmetes, mert csaknem némán teszi a dolgát: mindössze kilenc mondat hagyja el a száját! Arra például, hogy ütése nyomán Apollo már aligha kel fel, csak ennyivel reagál: „Ha meghal, meghal”. Az ilyen és ehhez hasonló közlések bővítése tehát tompíthatja a fenyegetést, és átalakíthatja a karakter „csendes pusztító” jellegét.

Noha a bemutató dátuma egyelőre nem ismert – és arról sincs információ, hogy a rendezői változat mozikba kerül-e, csak dvd-n jelenik meg, esetleg streaming szolgáltatásban, az interneten lesz elérhető –, egy Sly által közzétett, rövid videóból kiderül, hogy már a hangkeverését végzik. Mivel egy-egy film készítése során ez a munkamozzanat az utolsók közt van, az érdeklődők okkal bízhatnak benne, hogy az újragondolt verzió közel áll a befejezéshez.

A (remélhetőleg) 2021-es Rocky IV. tehát az 1985-ös önmagával mérkőzik majd. Ilyen összecsapás még nem volt a széria történetében, annyi bizonyos! Ám, hogy a két versenyző – pardon, változat – közül melyik a jobb, annak eldöntéséig még várni kell.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mIE5HYkzvV0&feature=emb_logo[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.