Rózsák között sétálhatunk Eszterházán

Létezik-e rózsa tövis nélkül? Aki ennek a dilemmának a végére szeretne járni, több ezer rózsatövet vizsgálhat meg Eszterházán, ugyanis ma nyitja meg ka­puit az Esterházy-kastély rózsakertje.

2019. 05. 24. 13:12
null
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létezik-e rózsa tövis nélkül? Aki ennek a dilemmának a végére szeretne járni, több ezer rózsatövet vizsgálhat meg Eszterházán, ugyanis ma nyitja meg ka­puit a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje. A kertet azért nevezték el Cziráky Margitról, mert ő álmodta meg 1908-ban Magyarország legimpozánsabb kastélyának ezt a páratlan látványosságát. Cziráky Margit egyébként az Esterházy család hercegi ágának tagja, Esterházy Miklós felesége volt. Az 1913. október 12-én alapított csornai kórházat róla nevezték el Margit Kórháznak.

Fotó: Éberling András

Fertődön a mai napig megemlékeznek Cziráky Margitról. Az egykori fényképek és leírások alapján építették újjá a kertet, amely több mint nyolcezer rózsatővel, nemesített fajtákkal kínál egyedi, varázslatos látványt, amelyet a rózsaillat tesz igazán érzéki élménnyé. A múlt évben tízezreket vonzó rózsakertben tematikus sétákra invitálják a látogatókat, a kerti séta után pedig kulturális programokra is várják a vendégeket. Május 31-én Pál István Szalonna és bandája húzza a talpalávalót, június elsején pedig Sümegi Eszter Kossuth-díjas opera-énekesnő, valamint Tóth-­Vajna Zsombor csembaló- és orgonaművész adja az idei kastélykoncertet Haydn múzsái címmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.