Semmelweis-hetet rendeznek a Budapesti Operettszínházban

Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve a Budapesti Operettszínház tematikus hetet szentel Semmelweis Ignácnak. A magyar orvos korát megelőzve majdnem 200 éve felfedezte a fertőzés leküzdésének titkát és kimutatta az aszeptikus (fertőzést megelőző) eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 16:18
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi járványhelyzetben Semmelweis Ignác (1818-1865) tanítása a kézmosás fontosságáról újra aktualitást nyert, nem csak itthon, hanem világszerte. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Washington Post és a Wall Street Journal is foglalkoztak a magyar orvossal, akinek a neve a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-szócikk lett az elmúlt időszakban.

Az egészségügyi dolgozóknak szentelt tematikus hét programjában közreműködnek a Semmelweis Egyetem olyan vezető tisztségviselői, mint Dr. Rosivall László akadémiai doktor, Széchenyi- és Khwarizmi-díjas professor emeritus, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Kellermayer Miklós ifj., a Semmelweis Egyetem professzora, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

Fotó: Havran Zoltán

A szakmai tartalmakat Raymond J. Lustig – Matthew Doherty Semmelweis című zenés színházi alkotásából vett részletek színesítik, melyeket a Budapesti Operettszínház művészei adnak elő. Frankó Tünde a Vásártér című dalt énekli, amely az anyákról és gyermekeikről szól, Lévai Enikő pedig egy várandós nő dalát . A Semmelweis címszerepét alakító Szabó P. Szilveszter tolmácsolásában három tételt is hallhatnak, ezek a Kép a többi közt, a Régészet, valamint a Heuréka. A feleség dalát, Ő énrajtam bizonyít címmel, Nádasi Veronika énekli.

Az „oratórikus operát” 2018-ban, a Semmelweis-év keretében mutatta be a Budapesti Operettszínház. (Az erről szóló írásunk ITT olvasható.)

Fotó: Havran zoltán

A mű amerikai zeneszerzőjét nem véletlenül ihlette meg Semmelweis Ignác élete. Raymond J. Lustig a neves New York-i The Juilliard Schoolon szerzett zeneszerzői végzettséget és doktori titulust. Ezt megelőzően a molekuláris biológia területén kutatott, felesége pedig orvosként dolgozik.

A beharangozó videó IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.