Szürrealista képkockák az Anilogue-on

Budapestre érkeznek a legújabb animációs filmek, a fesztivál nyitófilmje a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációja lesz.

Izsó Zita
2019. 11. 11. 12:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a tizenhetedik alkalommal rendezik meg a legizgalmasabb animációs filmújdonságokat bemutató Anilogue nemzetközi animációs filmfesztivált Budapesten az Uránia Filmszínházban november 27. és december 1. között. Ebből az alkalomból Budapestre érkeznek a legújabb animációs filmek, a fesztivál nyitófilmje a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációja lesz.

A filmben a farm békés lakóihoz egy különleges jövevény érkezik, akit megpróbálnak hazajuttatni, mielőtt elkapnák az ufóvadász ügynökök. Magyarországon az Anilogue keretében lesz először látható a Kabul fecskéi című francia festményanimáció, melynek idén Cannes-ban volt a világpremierje. Yasmina Khadra korábban magyarul is megjelent regényének filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején, és nagyon jól bemutatja, mi a különbség a vallásosság és a veszélyes vallási fanatizmus között.

A Kabul fecskéi című filmhez hasonlóan a versenyprogram keretében mutatják be Salvador Simó Buñuel A teknősök labirintusában című filmjét, melyben Luis Buñuelt követjük, amint 1932-ben egy szürrealista ál-dokumentumfilm, a Föld, kenyér nélkül című mű készítésébe fog.

A látványos és természetesen szürrealista motívumoktól nyüzsgő animáció rendezője az elmúlt években többek között a Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja és A dzsungel könyve látványvilágáért is felelt.

A filmfesztiválon idén három kategóriában több mint ötven alkotás versenyez majd, de versenyen kívül is rengeteg új animációs filmet, virtuálisvalóság-filmet, gyerekprogramot vagy éppen animált dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők az Urániában, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.