Tornai József alakját is felidézték a 24. kardceremónián

A közelmúltban elhunyt Balassi Bálint-emlékkardos költő alakját is felidézték a Balassi-kard idei átadási ünnepségén a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

Forrás: gondola.hu2020. 02. 21. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban elhunyt Balassi Bálint-emlékkardos költő, Tornai József alakját is felidézték a Balassi-kard idei átadási ünnepségén a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. A kiváló költő egyik versét Kakasy Dóra szavalta el, nagy tapsot aratva.

Tornai József 2012-ben vehette át az irodalmi szablyát, egy évvel később a Kossuth-díjat is megkapta. „Most tapasztaltam, hogy nekünk nagyon régre visszanyúló kultúránk van” – utalt a kardceremóniára utóbb a televíziónak nyilatkozva a poéta. Balassira későbbi megnyilatkozásaiban gyakran utalt, szerette a XVI. századi európai költőóriás munkásságát.

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke az ünnepségen hagyománynak nevezte, hogy a kardceremónián az előző évben elhunyt Balassi-kardos költőket felidézzék, jelezte, hogy pár héttel korábban az amerikai Balassi-kardos műfordító, John Ridland adta vissza lelkét a Teremtőnek; Ridland 15 éves munkával fordította angolra a János vitézt, majd – a Balassi-kard szervezőjének fölkérésére – három Balassi-verset ültetett át, Czipott Péter társfordítóval közös munkában, anyanyelvére.

A számos elismerést kapott Tornai József az egyik legkedvesebb díjának tekintette a Balassi-kardot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.