Úgy hallottuk, megszülettél...

Mintha az utókor kárpótolni akarná a Szent Családot, mert megőrizve ugyan a jászolt és a szalmát, igyekszik minél mívesebb környezetbe helyezni.

B. Orbán Emese
2019. 12. 25. 7:45
null
Az összességében is szédítően látványos tárlat január végéig minden hétköznap nyitva van Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár folyamatos küzdelmet jelent minden évben a karácsonyi készülődés, beleértve a kisebb vagy nagyobb takarítást is, mégsem tudok tiszta szívből nevetni az évről évre előkerülő, jócskán hosszúra nőtt szakállú viccen. Azon, hogy nem strapálom magam a takarítással, Jézus istállóban született, érezze otthon magát. Egyrészt, bár nagyon rég volt, mégis emlékszem, hogy karácsonytájt nagyapám különös gonddal takarította ki az amúgy is rendben tartott istállót, másrészt azért ferde a mosolyom, mert számtalan, csinosabbnál csinosabb, díszesebbnél díszesebb megidézésével találkoztam már a betlehemi jászolnak.

Mintha az utókor kárpótolni akarná a Szent Családot, mert megőrizve ugyan a jászolt és a szalmát, igyekszik minél mívesebb környezetbe helyezni. Ám ilyen pazar kivitelezésű, technikailag tökéletes műalkotásokat, mint a Platán Galériában január végéig (hétfőtől péntekig 10–18 óráig) megcsodálható, a katowicei Sziléziai Múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás darabjait, még soha nem láttam.

Az összességében is szédítően látványos tárlat január végéig minden hétköznap nyitva van
Fotó: Mirkó István

Lengyelországban karácsonytól háromkirályok napjáig ünneplik a Megváltó világrajövetelét. Ezt az időszakot vidékenként különféleképpen hívják: ünnepek, méltó ünnepek, bőségnapok. Mindent beleng az ünnepi hangulat, az otthonokat feldíszítik, jellegzetes ételeket készítenek, a keresztény tartalmak összekeverednek a pogány korból fennmaradt szertartásokkal. A tizennyolcadik század közepén kezdtek Lengyelországban betlehemes látványosságokat szervezni a templomokban, de ezeket egy idő után az egyház betiltotta, nem nézvén jó szemmel azok elvilágiasodását. Így aztán a betlehemi jászolt kivitték a városok, falvak utcáira, illetve elkezdték a lakásokban is felállítani. Egyszerű, kis betlehemekkel vonultak az éneklő kisfiúk, kamaszok, bábokkal díszített nagy méretűekkel a legények.

Krystyna Pieronkiewicz-Pieczko kurátort dicséri, hogy nemcsak a katowicei Sziléziai Múzeum néprajzi gyűjteményéből származó betlehemi jászlakat, hanem a naiv művészeti gyűjteményből származó festményeket is beválogatott az összességében is szédítően látványos tárlat anyagába. Jó szívvel ajánlom a kiállítás megtekintését, nem az ünnepi készülődés és főleg nem a karácsonyi nagytakarítás helyett, hanem mondjuk a két ünnep között vagy majd az új év elején. Ne feledjék, hogy hajdan, a postai üdvözlőlapok tizenkilencedik századi megjelenése előtt, a betlehemesek kívántak bort, búzát, békességet az új esztendőre. Ha nem látogatnak meg bennünket a betlehemező legények, menjünk el mi csodát látni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.