Újra a helyén áll a barbár módon ledöntött Petőfi-szobor

A horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát a hónap közepén rongálták meg ismeretlenek. Talapzatán magyar és horvát nyelvű felirat hirdeti: „költő és hazafi”.

Pataki
2021. 02. 28. 15:54
null

A horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát a hónap közepén rongálták meg ismeretlenek. Talapzatán magyar és horvát nyelvű felirat hirdeti: „költő és hazafi”.

„Soli Deo gloria! Kezd­jé­tek újra, kér­lek, ne le­gyen ha­mis­ság! Kezd­jé­tek újra, az én igaz­sá­gom még min­dig áll! (Jób 6,29)” – ezekkel a sorokkal jelentette be Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, hogy újra felállították a barbár módon ledöntött Petőfi-szobrot Haraszton, a költő egyetlenegy horvátországi szobrát.

A helyreállított szobor Fotó: Szenn Péter

Korábban lapunk is hírül adta, hogy február 14-én, vasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát. Noha az elkövetők nem vitték magukkal a bronzból készült alkotást, a helyi magyar közösség mégsem magyarellenes atrocitásra, hanem fémtolvajok tevékenységére gyanakszik.

A néhány száz fős szlavóniai településen 2014-ben állították fel Petőfi Sándor mellszobrát, Hunyadi László küküllődombói szobrászművész alkotását, amelynek talapzatán magyar és horvát nyelvű felirat hirdeti: „költő és hazafi”. Azóta a falu magyarjai évről évre itt ünneplik meg március 15-ét.

A szobor nem jöhetett volna létre a helyi reformátusok nélkül. Ledöntéséről korábban Szenn Péter adott hírt, akkor ilyen állapotban volt a „morcos Petőfinek” hívott szobor.

Még nem lehet tudni, hogy mi volt a rongálás célja Fotó: Szenn Péter

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.