Versnap a kaposvári Csiky Gergely Színházban

A héten tartotta meg első előadását a kaposvári Csiky Gergely Színház az október 8–19. közötti kényszerszünet után.

Gőz József Miklós
2020. 10. 24. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten tartotta meg első előadását a kaposvári Csiky Gergely Színház – még mielőtt valami elkésett szezonnyitóra gondolnánk, tegyük hozzá –: az október 8–19. közötti kényszerszünet után. Amit egy vendégművész pozitív tesztje okozott. (Az október 8-i esti előadás előtt fél órával derült ki, hogy az illető művész elkapta a Covid–19-et.) Másnap elkezdték a színház teljes fertőtlenítését és a tíznapos karantént. Ennek lejárta után a színház rögtön közzé is tette, hogy az elmaradt előadásokat mely napokon pótolják. A tavaszi bezárás miatt elmaradtakat már eddig is közölték.

A mostani szünet legnagyobb vesztese a Sugar című musical (amelyet Verebes István rendezett), hiszen a tiltott tíz napon öt előadása maradt el, míg a Hajnal hasadnak (rendező: Rajkai Zoltán), a Tüskevárnak (Olt Tamás rendezése) és a Meggyeskertnek (a más színházakban is sikeres rendező, Ilja Bocsarnikovsz munkája) egy-egy. A Sugart jobban ismerjük „lánykori” nevén: a Van, aki forrón szereti című filmet nagy sikerrel vetítették annak idején a filmszínházak.

A kényszerszünet után egymást érték és a novemberi műsor ismeretében érik a pótlások, vannak, amelyeket még tavaszról halasztottak el, vannak, amik az októberi karantén miatt maradtak el. A kamaraszínházi bemutató viszont abszolút új volt. Fekete István Hajnalodik című művéből készült darab a Hajnal hasad címet viseli. (Így a Tüskevár után immár a második darab, amely a somogyi születésű író nevéhez fűződik.) A színház ezzel a bemutatóval emlékezik meg Trianon 100. évfordulójáról. A darab hőseinek sorsán keresztül mutatja be, milyen sebeket okozott a lelkekben is az igazságtalan döntés.

Részlet a Tüskevárból
Fotó: Csiky Gergely Színház

Házon kívüli eseményként a Csiky Gergely Színház művészei október 23-án felléptek a kaposvári ünnepi megemlékezésen.

Érdekes kezdeményezés valósul meg október 26-án, amely így az első Versnap a színház életében. Ennek mottója: Mondj te is egy verset, Kaposvár! Az ötletgazda Takács Bence Ervin előadóművész. Lényege, hogy a nézők is hozhatnak magukkal verset, amelyek ők is elszavalhatnak. Természetesen ezt teszik a profi előadóművészek is. A versnapon a részvétel ingyenes, de a leendő nézőknek regisztrálniuk kell a [email protected] címen. A legkisebbek részére színre hozott Bogyó és Babóca ünnepel szintén szerepel az októberi kínálatban.

Távolabbra nézve, novemberben Kaposvárra is elér a Somnakaj című gypsy musical, amely a cigány folklór elemeit is bevetve meséli el egy feltörekvő roma lány, Somnakaj sorsát. Azt a régi igazságot illusztrálja, hogy a tehetség utat tör magának. Decemberben pedig bemutatják azt az operettet, amelyet egyes szakemberek szerint az év minden napján előadnak valahol a világban: a Csárdáskirálynőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.