Viharban született, adósságot törleszt

Kerek évfordulót ünnepel a Hobo Blues Band egykori dalszövegírója, frontembere. Több mint öt évtizedes pályafutását mintegy félszáz lemezalbum, könyvek, filmszerepek, színházi előadóestek jellemzik. A megemlékezést két új színházi bemutató, CD-mellékletes könyvkiadvány, valamint a Budapest Sportarénát is magában foglaló koncertturné teszi teljessé. Földes Hobo László idén tölti be hetvenötödik életévét.

2020. 02. 07. 12:27
null
20190330 Budapest Papp László Aréna Földes László HOBO Blues Band koncert Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Adós, fizess! – vezette be sajtótájékoztatóját Hobo, hozzátéve: annyi születésnapot ünnepelt már, hogy sok-sok éven át kitartó közönsége révén meg tudta védeni szabadságát, függetlenségét. S most ideje törleszteni a tőlük kapott adósságszeretetet.

Kommunista szülők gyermekeként el tudott szakadni a szülői háztól, képes volt kialakítani a saját világképét, amelynek középpontjában a már említett szabadság áll. Erre legjobb példa Brezsnyev úszógumis, medencés, gorillákkal felügyelt abszurd fotója, amely a gulággal együtt a szocializmus megtestesítője volt. Földes László immár hetedik esztendeje a Nemzeti Színház társulatának tagja, ám ennek ellenére nem tartja magát színésznek, inkább előadóművésznek. Hiszen – miként állítja – erre nincs kiképezve. Ugyanis a hivatásos színésszel ellentétben nem képes tolerálni a közönség jogos reakcióit. Mindezt alátámasztja Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója is, aki szerint az énekes-előadó valóban nem színész, hanem, mint mondta: – Ő a Hobo.

Fotó: Mirkó István

Földes már a hatvanas évek végén megírta első protest dalszövegét, majd zenekar alapításával próbálkozott. A sikerre azonban néhány évet várnia kellett, amíg 1978-ban megalapította a Hobo Blues Bandet. A korszak csúcspontját egyértelműen a Vadászat című dupla album jelentette, amely egyaránt mérföldkő a zenekar, valamint a magyar rock történetében. Az egykori frontember szerint nem véletlen, hogy mindmáig nem sikerült mozivászonra vinni, hiszen a tematikus zeneanyag a mindenkori hatalomnak szálka a szemében. Viszont Vidnyánszky rendezésében színpadi mű készült belőle.

Pályájának gyors leltára: határainkon innen és túl megtartott több mint hatezer koncert, ötven zenealbum, hat színpadi mű, csaknem tíz színházi szerep, valamint filmszerepek. Ami a kerek évfordulót illeti, úgy tűnik, Hobo nem akar tudomást venni az idő múlásáról. Hetvenöt évesen is új ötletekkel, tervekkel vág neki a jövőnek. A Nemzeti Színházban szeretne két új előadást tető alá hozni: az Utcazenész a hatvanas évek magyar popzenéjét veszi górcső alá, míg a 31 dosszié című darab az állambiztonságtól kikért aktákról, a zenész megfigyeléséről szól. Viharban születtem címmel egy vadonatúj kötet jelenik meg, két CD-ből álló melléklettel. Az ünnepségsorozat koncertturnéval zárul, amelynek fő állomása december 28-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.