Világsztárok érkeznek a jubileumi fesztiválra

A 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválra készül a főváros, a rendezvény vezetői szokásukhoz híven már most bejelentettek néhány fellépőt a régió egyik legfontosabb programsorozatából.

Szilléry Éva
2019. 11. 06. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválra készül a főváros, a rendezvény vezetői szokásukhoz híven már most bejelentettek néhány fellépőt a régió egyik legfontosabb programsorozatából. Kiemelkedő szólisták új produkcióival, premierekkel és magyarországi bemutatókkal, világsztárokkal és a hazai művészeti élet megkerülhetetlen alkotóival érkezik a jubileumát ünneplő tavaszi fesztivál április 3. és 19. között.

A nyitóelőadás valódi különlegesség: a szintén négy évtizedes múltra visszatekintő legendás táncegyüttes, a Győri Balett és a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész-zeneszerző, Lajkó Félix Giselle-bemutatóval köszönti a találkozót. Szenzációnak ígérkezik Kurtág György A játszma vége című operája, amelyet Samuel Beckett drámája nyomán írt.

Áriaesttel lép színpadra a világ vezető bel canto énekese, Lawrence Brownlee és az elmúlt évtized egyik legfényesebb operacsillaga, Kristine Opolais. Bach Máté-passiójával áll színpadra a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe. A kiváló trombitaművész, Szergej Nakarjakov pedig a Budafoki Dohnányi Zenekarral ad közös koncertet.

A fizikai színház ikonikus alkotója, a brit DV8 társulat alapítója, Lloyd Newson a 25 évvel ezelőtt bemutatott, mérföldkőnek számító, Enter Achilles című mozgásszínházi előadásának felfrissített változatát hozza el Budapestre. A Ballet Rambert és a londoni Sadler’s Wells koprodukciójában újjászületett koreográfia a Trafó Kortárs Művészetek Házában bizonyítja, hogy még ma is érvényes és éppen olyan magával ragadó, mint negyed évszázaddal ezelőtt.

A jubileumok jegyében zajló negyvenedik tavaszi fesztivál programjában a 250 éve született Ludwig van Beethoven életművére is több koncert emlékezik. A dél-koreai zongorazseni, Ji például sajátos Beethoven-műsorral tér vissza a Zeneakadémia színpadára. Különlegesnek ígérkezik Liszt Ferenc Sardanapalo című operatöredékének előadása is: a hosszú lappangás után először 2018-ban bemutatott darabot a Staatskapelle Weimar adja elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.