Ha megpároljuk, és egy kis csilis mézzel pirosra sütjük, rizzsel, bulgurral keverve köretként tálalhatjuk.

Főételnek akár darált hússal, zöldségekkel töltve, vagy a sütőtökkarikákat kecskesajttal, aszalt gyümölcsökkel átsütve tálalhatjuk.

Ízletes desszert is válhat belőle: készülhet belőle tökös-mákos rétes, keverhetjük muffinhoz vagy megtölthetjük vele a piténket.

A legegyszerűbben és legegészségesebben azonban önmagában sülve a legfinomabb: a sült tök igazi melengető finomság ősszel, amelyet tálalhatunk magában, gazdagíthatjuk fűszeres sóval vagy csorgathatunk rá egy kevés mézet. Utánozhatatlan illata sokunkban kedves emlékeket idéz gyermekkorunk őszi-téli napjaiból.

Ne dobjuk ki a magját! Szedjük ki és pirítsuk meg, így isteni csemegét kapunk.

Dekorációs ötletek tökkel

Bárhová is tesszük, a tök különleges, a lemenő napsugarakat idéző színe mindenhol melegséggel tölti meg a tereket, aminek ősszel bizony már nagyon tudunk örülni. Nincs nála igazibb őszi dekoráció!

Tehetjük őket az asztalra egy kisebb tálra helyezve, a nagyobb darabokat pedig a bejárati ajtónk mellé.

Egy jellegzetes őszi finomság: a sütőtökkenyér

Használjuk ki a szezont, készítsünk ínycsiklandó fogásokat sütőtök felhasználásával. Ezúttal egy laktóz- és gluténmentes, édes-fűszeres kenyér receptjét mutatjuk be.

Az eredeti recept porcukorral készül, amit a kalóriaspórolás jegyében lecserélhető porállagú, energiamentes cukorhelyettesítőre. Növényi olaj helyett olvasztott kókuszzsírral is készíthető. Önmagában vagy teavajjal és házi gyümölcslekvárral tökéletes, ha pedig kicsit könnyebb „rávalót” készítene, főzzön egy egyszerű gyümölcspépet mirelit bogyós gyümölcsökből, esetleg készítse el hozzá az almáspite-tölteléket.

Ez a recept tejterméket nem tartalmaz, rizsliszttel készül, így laktóz- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.