A nosztalgia mámora

Miklós Péter
2020. 01. 24. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jóléti és társadalompolitikai látszatintézkedéseiről „gulyáskommunizmusnak”, illetve „frizsiderszocializmusnak” nevezett 1956 utáni magyarországi államszocialista diktatúra, a Kádár-korszak tiltott gyümölcsei – a kubai narancs és a banán – mellett a Moncsicsi baba, a hazai gyártású Trapper farmer vagy éppen a budapesti Kígyó utcai Mézes Mackó franciasalátái elevenedek meg Tóth Eszter Zsófia történész és Poós Zoltán író Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban című kötetének lapjain.

A gazdagon illusztrált könyv az 1970-es és az 1980-as évek világába vezet minket, amely korszak említése és föltárása, fölelevenítése rögtön nosztalgiamámorral tölt el több nemzedéket is. Hiszen – legalábbis negyven év fölött – ki ne emlékezne a Sassoon-frizura térhódítására, ki nem ivott kotyogósban főtt kávét, ki nem látott üres sörösdoboz-kollekciót egy panellakásban a szekrény tetején, ki nem állt sorba Bambi üdítőért, Leo jégkrémért vagy éppen karácsony előtt a barna papírzacskóba csomagolt banánért…

A nosztalgiaélmény mellett a kötet társadalom-, életmód-, mentalitás- és jelenkortörténeti adalékokkal teszi elképzelhetővé, kézzelfoghatóvá s ezáltal a fiatalabb nemzedékek számára jobban megérthetővé a szocializmus kori Magyarországot. A könyv történész szerzője, Tóth Eszter Zsófia a történeti források és a korabeli képanyag fölhasználása és értelmezése mellett a megéléstörténetnek is nagy jelentőséget tulajdonít. Ennek jegyében a saját emlékeit és élményanyagát is megosztja az olvasóval, de szépirodalmi szövegeket és kortársi visszaemlékezéseket – mint narratív történeti forrásokat – is bőven idéz.

Megtudhatjuk a könyvből többek között, hogy a kedvelt édességet, a Négercsókot az abonyi Új Világ Mezőzgazdasági Termelőszövetkezet melléküzemágaként gyártották 1980-tól, de azt is, hogy a korabeli közvélemény hogyan vélekedett a nyolcvanas évek házibulijainak „kötelező táncairól”: a brékről és a lassúzásról. Vagy hogy miként élték meg az emberek A maláj tigris című tévésorozat sztárja, az indiai Kabir Bedi (a filmbéli Sandokan) 1984. júniusi budapesti látogatását vagy éppen az egész országot megbénító 1987-es nagy havazást.

A kötet könnyűzenei egységeit Poós Zoltán jegyzi. A kései Kádár-éra Erdős Péter irányította zenei életének ismert darabjai – a Bergendy, a Metró, az Omega, az LGT, a Beatrice, a Hungária és Cseh Tamás albumai – mellett a korszak olyan csemegéiről is olvashatóak a könyvben irodalmi igénnyel megírt lemezajánlónak, esszének, emlékezésnek és kisprózának egyaránt fölfogható könnyed szövegek, mint például a Vágtázó Halottkémek, az Európa Kiadó vagy a Spenót.

Végezetül hangsúlyoznunk kell: akár nosztalgikus igénnyel, akár jelenkortörténeti ismereteinket bővítendő vesszük kézbe a Csemege ajándékkosár című kötetet, nem fogunk csalódni.

(Tóth Eszter Zsófia–Poós Zoltán: Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban. Scolar Kiadó, Budapest, 2019, 175 oldal. Ára: 3999 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.