Hárem az Alpokban

Felségsértésért halál jár Thaiföldön, egy uszkárból viszont akár légimarsall is lehet.

Bódy Géza
2020. 05. 31. 17:54
Thai officials pay respect next to a picture of Thailand's King Maha Vajiralongkorn outside the Grand Palace in Bangkok
Thaiföldi tisztek királyuk, X. Ráma képe előtt. Túllépett keretek? Fotó: Athit Perawongmetha Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés királyt gyűlöl a népe annyira, mint Thaiföld uralkodóját, Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkunt, azaz X. Rámát. A 67 éves uralkodó a napokban ismét olajat öntött a tűzre: hátrahagyva a koronavírussal fertőzött országát, húszfős háremével, valamint „állandó” barátnőjével, továbbá mostani feleségével elutazott a bajorországi Garmisch-Partenkirchenbe, ahol kiüríttetett egy luxushotelt. A „család” így elszigetelve vészeli át a legnehezebb napokat a négycsillagos Sonnenbichlben, miközben komornyikok tucatjai lesik óhajukat – jelentette a The Times.

Míg a többi szálloda karanténban tartja vendégeit, illetve lehúzta a rolót, ez a komplexum is látványosan harsogja a honlapján, hogy bezárt. Csupán azt felejtették el közölni, hogy a negyvenmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező uralkodót és százfős sleppjét rejtegetik a külvilág elől. Miután fotósok hada követi a király minden lépését, nem volt nehéz kideríteni, hogy hol húzták meg magukat. A felség amúgy is gyakori vendége Németországnak, ahol nemrég közel ötmilliárd forintnyi összegért vásárolt a Starnbergi-tónál egy villát.

Thaiföldi tisztek királyuk, X. Ráma képe előtt. Túllépett keretek?
Fotó: Reuters

Nem csoda, hogy a népharag ismét fellángolt, az internetes fórumok „felrobbannak” a gyűlölettől, annak ellenére, hogy a lakosság nem tudhatna a király hollétéről és a botrányairól. Ráadásul Thaiföldet egy hat évvel ezelőtti puccs óta katonai junta, a Nemzeti Tanács a Békéért és a Rendért irányítja, amely fokozottan ügyel a cenzúrára – a jelek szerint sikertelenül. A rendszert megelégelve várnák el az alattvalók, hogy uralkodójuk felelősségteljesebben cselekedjen az amúgy is feszült politikai, illetve egészségügyi helyzetben.

Ám úgy tűnik, X. Ráma – néhai apja hetvenévnyi uralkodásának emlékét a sárba tiporva – nem mérlegel: tavaly négynapos nemzeti gyászt rendelt el, amikor elpusztult az uszkárja. Igaz, a kutya „magas rangban szolgált”, ugyanis gazdája a légierő marsallja rangot adományozta az ebnek. Efféle őrületek fényében nem csoda, ha X. Ráma minden törvénnyel saját biztonságát, illetve testi épségét betonozza be. Az, aki szidja a thaiföldi monarchiát, illetve legfőbb képviselőjét, példaértékűen megbüntethető.

A délkelet-ázsiai országban az uralkodó sértése olyan bűncselekmény, amiért vagy halál, vagy több évtizednyi börtönbüntetés jár. Továbbá bárki azonnal elítélhető, amennyiben a békét és a közrendet fenyegeti. Nem véletlen, hogy itt van érvényben a világ legszigorúbb felségsértési törvénye. Sőt azért is fogda jár, ha valaki a király egészségi állapotáról beszél nyilvánosan, vagy az utódlásáról vitatkozik.

A kérdés az, hogy hová vezet az egyre idegesebb és elégedetlenebb lakosság tiltakozása – írja a The New York Times. A lap szerint egyre nehezebb megfékezni az elégedetlenkedőket, hiába minden igyekezet a monarchia népszerűsítésére. Erre tavaly 540 millió dollárt költöttek, amely közel kétszerese a thai külügyminisztérium éves költségvetésének. Ezért egyre erősebben szerveződik egy republikánus mozgalom, amely a hatalom átvételére készül.

X. Ráma atyja talán jobb is, hogy nem érte meg tékozló, nőcsábász fiának botrányait, aki háromszor vált el, gyerekei közül többet kitagadott és külföldre száműzött. Így nem csoda, ha a nemzetközi pletykaújságok címlapján díszelegnek a fotói, köztük olyan, amelyen királyhoz nem méltóan agyontetoválva, farmersortban és atlétában tetszeleg aktuális barátnőjével. Akár azzal, akivel a napokban bevonult a hotelbe, megzavarva a békés bajor kisváros nyugalmát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.