Ordíts!

A nagyvárosok egy része kísértetvárosokká, kiüresedett díszletekké vált.

2020. 08. 10. 17:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stresszben vagy? Lazíts, menj el bulizni, vegyülj el egy fesztivál hömpölygő embertömegében, engedd ki a gőzt! Utazz, fedezz fel új helyeket, és merülj el ismeretlen nagyvárosok sűrű szövetében! Vagyis hát izé. Pont ezeket most talán inkább mégse… A legkevésbé ma talán túlfűtött betontengerekbe vágyunk: a Lonely Planet egyik szerzője a napokban fel is tette a kérdést, mellesleg teljes joggal: vajon a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei a nagyvárosok lennének? Sok az ember, és kevés a hely. A világ leglátogatottabb metropoliszai – például Párizs, London, Bangkok, New York, Róma vagy Tokió – turisták millióit vonzzák minden évben, hogy aztán ezzel a számmal még rálicitáljanak az ott élő milliókra, mire a város sűrűsége egyre elviselhetetlenebb lesz.

A tömeg még nem is minden, hiszen a nagyvárosok varázsát éppen változatosságuk adja: ha megérkezem Párizsba, akkor órákat sétálok látszólag céltalanul a Marais-ben, felmegyek a nyüzsgő Montmartre-ra, közben kávé, múzeum, esetleg egy jazzkoncert valami teljesen spontán talált bárban… Mert hát mitől izgalmas egy nagyváros? A történeteitől, színeitől, a benne lakóktól, az épületeitől és a kulturális életétől. Az esetleges, előre nem megtervezhető kalandoktól és találkozásoktól. Ha pedig a felfedezés szabadsága csorbul, oda a varázs, és a fene megette az egészet: maszkban inhalálva, a kötelező másfél-két métert betartva azért valljuk be, nem akkora élmény mindez.

Egy luxusutazásokkal foglalkozó cég nemrég megvizsgálta, hogy a Google-keresések alapján merre utaznának 2021-ben az amerikaiak. Az Egyesült Államok még ugye nem „nyitott ki”, és lényegében már el is engedték 2020-at: már csak a jövő évre tervezgetnek bármilyen kiruccanást. A 2021 és nyaralás relációban kereséseik alapján Amerikából legszívesebben a biztonságosnak és szervezettnek gondolt Japánba látogatnának, a szigetországot pedig a nagy európai gasztrokedvenc és a koronavírus egyik legnagyobb turisztikai vesztese, Olaszország követi. A harmadik helyen Görögország áll kék-fehér szigetei­vel, majd az örökzöld Írország, végül Egyiptom és piramisai.

Nagyon hamar eljön az az idő, amikor az országok licitálni fognak egymásra, hogy megmentsék valahogy az iparágat, Szicília például már tavasszal előállt egy már-már hihetetlen utazásösztönzéssel. Eszerint ha őket választjuk a karantén után, a regionális közigazgatás nagyvonalúan hozzájárul majd a Földközi-tenger legnagyobb szigetére utazók költségeihez. Azaz vendégeik repülőjegyeinek a felét, szállásuk egyharmadát állnák, a múzeumok, régészeti emlékek pedig ingyen látogathatók lennének. A hír ugyan tavaszi, de a vouchereknek, kedvezményeknek a megadott weboldalon még mindig semmi nyomuk…

Belélegezni, megérinteni bármit, na az most veszélyes. Velünk ellentétben sok külföldi országban plexivel elválasztott asztaloknál vacsorázhatunk, maszkban járhatunk múzeumba, és a színházakban-mozikban is többszéknyi távolságban ülhetünk le egymástól. A nagyvárosok egy része kísértetvárosokká, kiüresedett díszletekké vált. A betondzsungelt felváltotta a valódi erdő, a természet, a vidék, a távolság és az izoláció. Az izlandiak pedig éppen erre éreztek rá: azt üzenik, menj hozzájuk ordítani. Úgy istenesen, a gyászhuszár 2020-as év összes stresszét kiadva magunkból, bele a vadregényes természetükbe. A kampány lényege, hogy engedd ki a gőzt és a hangodat. És hol máshol tehetné meg ezt az ember igazán önfeledten és maximális hangerővel, zavartalanul, ha nem a majdnem Magyarország-méretű atlanti-óceáni szigeten, ahol alig lakik valaki, és az is leginkább csak a part mentén? A kopár, fagyos, gejzírektől fortyogó, terméketlen belső területek artikulálatlan ordításra termettek! A turisztikai ügynökség még egy rém szórakoztató videót is összedobott a csodás természet lágy ölén a semmibe üvöltő emberekről, de a végső cél persze a kampánnyal az volna, hogy menjünk Izlandra, mármint fizikálisan is. Mégis, aki ezt nem teheti meg, azt arra buzdítják, vegye fel otthon a saját kiabálását, küldje el nekik, hogy végül lejátsszák majd a sziget egy eldugott részén egy kifejezetten erre dedikált hangfalból. A végeredmény pedig akár még sláger is lehet: a Pandémia all stars!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.