Zavar

Gond van a kedvenc gyerekkel. Ha szülőként 93 évesen ezt hallja valaki, ugyancsak elszomorodik. Hát ha még királynő is, akinek különösen adnia kell családja tekintélyére. A botrány, amelyet András herceg viselkedése váltott ki, megviselhette II. Erzsébetet, akinek az utóbbi évtizedekben sokat kellett foglalkoznia családtagjai szennyesével.

Pósa Tibor
2019. 12. 02. 12:12
Britain's Prince Andrew greets a business leader during a reception at the sideline of the World Economic Forum in Davos
András herceg a davosi Világgazdasági Fórum záró fogadásán Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácsadót akkor foglalkoztat az ember, ha nem ért valamihez, és bízik a felkért illetőben, hogy helyes meglátásaival segít jól dönteni, vagy éppen elkerülni a válságos helyzeteket. Ez volt a helyzet András brit herceg esetében is, csak fordított előjellel. Az 59 esztendős yorki herceg,

II. Erzsébet harmadik gyermeke, aki jelenleg már csak nyolcadik a brit korona öröklési rangsorában, annak rendje szerint kikérte a média-tanácsadója véleményét arról, adjon-e interjút a BBC televíziónak, méghozzá az Epstein-ügyben játszott szerepéről, mert úgy gondolta, ez a legjobb a róla keringő híresztelések tisztázására. Jeffrey Epstein amerikai pénzügyi vállalkozót az idén nyáron holtan találták washingtoni börtöncellájában. Felkötötte magát – bár jó páran állítják, hogy gyilkosság történt –, így próbált menekülni a hosszú évekig tartó börtönbüntetéstől, amely emberkereskedelemért és kiskorúak szexuális zaklatójaként várt rá. Ez utóbbi pontban a közelmúltban elhangzott nyilatkozatok szerint többször is érintett volt András herceg, aki gyakran járt barátja manhattani lakásában és karibi luxusszigetén, ahol a partikat tartották.

„Ne tegye, ezzel végleg elront mindent” – ez volt a médiaszakértő véleménye, aki attól félt, hogy András belefut majd olyan kérdésekbe, amelyek zavarba hozhatják. A herceg azonban nem hallgatott tanácsadójára, a kettőjük közti vita odáig fajult, hogy a média- és PR-szakértő még az interjú előtt felmondott. A november 16-i szombati adásban, főműsoridőben került sor az interjúra. Nem kell ecsetelnünk, hogy a tanácsadónak lett igaza. András herceg hebegett-dadogott, nem tudott értelmes magyarázatokat adni egyszerű kérdésekre sem. A legnagyobb baj az volt, hogy semmiféle megbánást nem mutatott az áldozatok felé. Kapcsolatáról Epsteinnel úgy beszélt, mint egy kívülálló, mintha soha nem is lettek volna barátok. Az Epstein szigetén tett látogatásaiba is belebonyolódott, de határozottan kizárta, hogy valaha is szexuális kapcsolatot létesített volna a floridai törvények értelmében kiskorú – akkor 17 éves – Virginia Robertsszel.

„Ez totális kudarc” – vonhatta le a tanulságot az interjúból a nézők tömege, még azok is, akik amúgy dinasztiapártiak. Bizonyára így vélekedett a királyi család is, mert múlt szerdán közleményt adott ki a Buckingham-palota, amelyben András herceg bejelentette, hogy édesanyja hozzájárulásával visszavonul a közélettől.

András herceg a davosi Világgazdasági Fórum záró fogadásán
Fotó: Reuters

A királyi család még sohasem hozott ilyen súlyos döntést, mert ne kételkedjünk, emögött az uralkodócsalád áll. A bejelentésben már szó esik arról, hogy Epsteinnel való kapcsolata milyen „nagy zavart” keltett a királyi család munkájában, és most már „mélységesen együttérez azokkal az áldozatokkal, akik szexuális zaklatásnak voltak kitéve”. Eső után köpönyeg.

Számos egyetem, együttműködő vállalat és bank vagy az András „keresztapaságával” működő diákközösség már korábban jelezte, hogy megszakítja kapcsolatát a herceggel, ám az interjú után ezek a bejelentések látványosan megszaporodtak. A könyvvizsgáló KPMG, a British Telecom, a Barclays, a Standard Chartered bank, az AstraZeneca gyógyszergyár is így tett, nem beszélve egy londoni és három ausztrál egyetemről, amelyek most már nem kérnek a herceg gyámkodásából. Pedig a brit uralkodóház – jegyezte meg egy hozzáértő – jótékonysági szervezet is: ha valakitől megvonják az adományozó szerepét, mint jelenleg András hercegtől, akkor az megszűnik tényezőnek lenni. Egyes újságírók már azon morfondíroznak, ha a királynő hozzájárult András közéletből való távozásához, akkor a hercegnek le kell mondania az ezért járó állami juttatásról is.

De hogyan jutott az egykori katona ilyen mélyre? A falklandi háború idején, 1982-ben az egész brit sajtó hősként ünnepelte. A haditengerészet helikopterpilótájaként a fegyveres összetűzésben számos felderítő akcióban vett részt, egyszer a gépét lövések is érték. Már-már eposzi stílusban így emlékezett meg róla a Sunday Times vezércikke: „A lovak csapzottak, az emberek levegőért kapkodnak, de a királyi család tagjai csak ragyognak az égen.”

Aztán a visszatérés a „civil életbe” nehezebbre sikerült. A herceg partik állandó résztvevője, a női nem nagy kedvelője volt. Ekkoriban akasztották rá a Randy Andy becenevet. A bulvárlapok tele voltak leleplező felvételekkel, amelyeken Andrást bizalmas kapcsolatban ábrázolták az éjszakai élet ismert és kevésbé ismert istennőivel. Nagy kő esett le a szerető anya szívéről, amikor András bejelentette, hogy házasságot kíván kötni Sarah Fergusonnal, azaz Fergie-vel. Az eseményre 1986-ban sor is került a westminsteri apátságban. Már ekkoriban sem különösen kedvelte a brit sajtó a feleséget, tökéletes ellentéte volt Dianának, a trónörökös Károly herceg feleségének. Hanyagul öltözött, alakjával sem törődött, meg is kapta az újságíróktól a yorki hercegnőre rímelő Duchess of Pork, azaz Malachercegnő nem éppen felemelő címet. Két kislány – Beatrix és Eugénia – születése után, 1992-ben elváltak. Legalábbis papíron, mert tartották a barátságot. A sajtó szerint „a legjobb szeretőkké váltak”, együtt vakációztak, közös utazásokon vettek részt. „Hivatalosan elváltunk, de valójában sohasem szakítottuk meg a kapcsolatunkat – nyilatkozta később Fergie. – Egyvalami azért változott, mégpedig az, hogy neki is vannak barátnői, és nekem barátaim.”

Még az is felmerült, hogy András és Fergie esetleg újraházasodnak, ám ennek van egy nagy ellenzője a királyi családban, mégpedig Fülöp herceg, az apa, aki nem tudja megbocsátani Sarah viselkedését. Aztán András tevékenysége kapcsán is felmerültek kételyek. A brit ipar utazó nagyköveteként működött, és számos politikailag nem éppen megfelelő uralkodóval kötött üzletet. Vajon miből telt András hercegnek arra, hogy hárommillió fontos kastélyt vásároljon Svájcban, amikor hivatalos bevétele nem több évi 270 ezer fontnál? Erre a kérdésre azóta sem érkezett válasz.

A tengerentúli ügyvédek azt javasolják, András herceg ne várja meg, míg az amerikai hatóságoktól kiadatási kérelem érkezik címére az Epstein-ügyben, menjen el önként tanúvallomást tenni, mert ha nem, az nagy csapást jelentene a királyi házra. András herceg eddig azt bizonyította, hogy nem hallgat a tanácsokra. A pedofilügyben még nem született hivatalos vád, de ez csak idő kérdése. Nem mindegy, hogy esetleg koronatanúként vagy megvádolt szexuális erőszaktevőként bánnak vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.