Keresés
Magyar Nemzet
2020. november 25., szerda, Katalin napja
HÍR TV – MAGYARORSZÁG ÉLŐBEN EXTRAOrbán Viktor képviseli az EU demokratikus elveit
Mozaik, Tudomány
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/mozaik/a-kutyak-szemelyisege-is-valtozik-az-eletuk-folyaman-8807603/

A kutyák személyisége is változik az életük folyamán

MTI
Ahogy az emberek, úgy a kutyák személyisége is változik a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek – állapítják meg az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Állatorvosi Egyetemen működő Clever Dog Lab munkatársai legújabb tanulmányukban.

A kutatásban az etológusok a kutyák személyiségét 217 border collie esetében vizsgálták négy éven keresztül. Az ELTE közleménye szerint az etológusok vizsgálata a kutyák személyiségének időbeli változásairól a Scientific Reports című szakfolyóiratban jelent meg szerdán – írja az MTI.

Turcsán Borbála, az ELTE Etológia Tanszékének kutatója szerint még mindig nagyon keveset tudunk a kutyák személyiségfejlődésének időbeli dinamikájáról, arról, hogy milyen életszakaszokban változik legerősebben a kutyák személyisége és hogy mennyit változik a személyiség a kutyák életében.

A vizsgálatban a border collie-k személyiségét egy több helyzetből álló tesztsorozat segítségével mérték fel a szerzők. A legfiatalabb kutya fél-, a legidősebb 15 éves volt. A kutatók hét korcsoportra osztották a kutyákat.

Fotó: Pexels

A kutatás eredményei szerint, ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, és ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek: a különböző személyiségvonások különböző dinamika szerint, eltérő életszakaszokban és eltérő irányokba változnak – hangsúlyozta a beszámolóban Virányi Zsófia, a bécsi Clever Dog Lab egyik vezető kutatója.

Így például a vizsgálat alapján a kutyák problémahelyzetben mutatott figyelme és problémamegoldó képessége körülbelül hatéves korukig folyamatosan nő, ezután viszont alig változik. Ezzel ellentétben az új tárgyak és ingerek iránti érdeklődésük lényegében nem változik hároméves korig, ám ezután folyamatosan és erősen csökken.

A kutyák aktivitása szintén csökkenő tendenciát mutat a korral, de ennél a vonásnál a kölyökkor és az egy-két éves (kamasz) kor között figyelhető meg erős, ugrásszerű csökkenés. Felnőtt- és időskorban ez a jellemvonás lassabban és kisebb mértékben változik. A vizsgálat szerint ugyanakkor nem minden személyiségvonás változik a korral. A kutatók csak gyenge tendenciát találtak arra, hogy a kutyák valamivel jobban tolerálják a frusztráló helyzeteket idősebb korukban, mint fiatalon, míg az emberrel szembeni barátságosságuk, úgy tűnik, életük végéig stabilan egy szinten marad.

A felmérés fontos eleme volt, hogy a kutatók nem csupán korcsoportok között, de hosszú távon is megvizsgálták a személyiség időbeli változását. Ehhez négy évvel az első teszt után 37 vizsgált kutyának ismét felmérték a személyiségét.

A beszámoló szerint az eredmények megerősítették, hogy a kutyák személyiségének is van stabil komponense, ugyanis a kutyák egymáshoz képest mind az öt személyiségvonás esetében ugyanúgy helyezkedtek el, tehát például a legaktívabbak négy évvel később is a legaktívabbnak bizonyultak. Ám az egyedek mégsem egyforma mértékben változtak ez idő alatt. Az emberi kutatási eredményekhez hasonlóan az „érettebb” személyiségű kutyák, amelyek már az első tesztnél kevésbé aktívak, kevésbé kíváncsiak és jobb problémamegoldók voltak, kevesebbet változtak négy év alatt, mint társaik.

További érdekességként említik, hogy a kutatók több, időskori szellemi és/vagy érzékszervi leépülésben szenvedő kutyát is azonosítottak. Ezek a kutyák nem tudták megszerezni az elrejtett jutalomfalatokat és extrém aktívak voltak, szinte folyamatosan jöttek-mentek.

– Kutatásunkban részletesen leírjuk, hogyan változik általában a kutyák személyisége az egyes életszakaszokban, milyen irányú és mértékű változások járnak együtt tipikusan az öregedéssel. Az ettől való erős eltérés különböző mentális vagy fizikai betegségekre is utalhat

– emelte ki Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács által támogatott ELTE Szenior családi kutyaprogram vezető kutatója.

– Korábbi vizsgálataink szerint a kutya jó állatmodell az emberi kognitív öregedés vizsgálatához. A mostani eredmények azt igazolják, hogy a személyiség időbeli változását is hasonló folyamatok szabályozzák az embereknél és a kutyáknál – mutatott rá a kutató.

Míg az emberi agy különösen érzékeny az arcokra, a kutyákra ez nem jellemző. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy másképpen látják egymást a kutyák és az emberek.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Patthelyzet

Deutsch Tamás: Szánalmas cicaharc, amit az Európai Parlament csinál
A politikus szerint mások akarják megmondani nekünk, hogyan is alakítsuk az életünket.

Bukott jelölt

A NAV indíthat eljárást Bíró László ügyében
A NAV indíthat eljárást a baloldal bukott antiszemita jelöltje, Bíró László ellen, költségvetési csalás miatt.

Kiemelt

Továbbjutott a Manchester City, nyert a Mönchengladbach is
Az angol sztárcsapat négy meccs után is hibátlan a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében.

Poszt-trauma

A teljesen alkalmatlan Tüttő a főpolgármester-helyettesi székben
„Leisztinger élettársa vagy volt felesége vagy mostani, (...) az nyilván önmagában nem erős ajánlólevél.”

Poszt-trauma

Válasz George Clooneynak
Amerika véres polgárháború szélén táncol, neki a gyűlöletről mégis Orbán jut az eszébe.

Poszt-trauma

Who the f...ck is George Clooney?
Együtt szeretnénk, ha Magyarország rátalálna egykori önmagára – csakugyan, de az 1920 előttire.

Poszt-trauma

Kettő, három és négy agysejt
Figyelem! Megszereztük az ellenzéki IQ-bajnokok kiképzéséről készült jelentések néhány töredékét.

Aktuális

Így alakítson ki hangulatos kávézót saját otthonában
A minél profibb kávégép mellett legfontosabb a megfelelően elkészített, kiváló minőségű kávé.

Fricz Tamás blogja

Soros az uniót már uralja, minket azonban nem fog uralni!
Gyuri bácsi csak azzal nem számol, hogy van valami, ami mindennél többet ér, még a pénznél is.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!