A tenger mélyén heverő világháborús lőszer veszélyét kutatják

Becslések szerint 1,3 millió tonna lőszer hever az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén.

Forrás: MTI2021. 04. 07. 11:44
null
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús lőszer veszélyét kutatják Németországban Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világháborúkból visszamaradt, a tenger fenekére süllyedt hadihajók roncsaiban megtalálható óriási mennyiségű lőszer ökológiai veszélyének felbecsülésére indul északi-tengeri expedíció Németországban.

Az észak-németországi Bremerhaven kikötőjéből szerdán indul Helgolandra – Németország egyetlen igazi nyílttengeri szigetéhez – a Heincke kutatóhajó, hogy közelről szemügyre vegye az SMS Mainz hadihajót, amely 1914-ben süllyedt el az északi-tengeri sziget partjainál.

A kutatóhajó személyzete mintákat hoz a felszínre, hogy elemezzék azokat az esetleges veszélyeket, amelyeket a roncsban lévő harci eszközök, köztük a lőszerek jelentenek a környezetre – közölte kedden a bremerhaveni Német Hajózási Múzeum.

Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús lőszer veszélyét kutatják Németországban
Fotó: Pixabay

Hivatalos becslések szerint 1,3 millió tonna, a két világháborúból visszamaradt lőszer hever az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén, de alig tudni valamit arról, hogy milyen hatása lehet a halakra, a növényekre és az emberre ennek az irgalmatlan mennyiségű „veszélyes háborús hulladéknak”.

A lehetséges veszélyeket a 2018-ban elindult North Sea Wrecks-projekt keretében igyekeznek feltárni, a mostani expedíció ennek része – közölte a hajózási múzeum.

A borítókép illusztráció

Az eddigi legrégebbi hajót találták meg a Boden-tóban

Több mint 4000 éves, minden korábbinál régebbi csónakra bukkantak a Boden-tóban. A tudósok remélik, hogy az „őshajó” új ismeretekkel szolgál a csónakok és hajók történelméről és a kőkorszaki vagy kora bronzkori életről a vizek partján.

A következő hetekben emelik ki a Boden-tóból a különleges fa ereklyét. A több mint nyolc méter hosszú monoxylon szakértők becslései szerint az időszámítás előtti 24-23. évszázadból származik. A kifejezés eredendően egy darab fatörzsből kimélyített, az elején vagy mindkét végén hegyes vízi járművet jelöl.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.