A világ harmadik legelterjedtebb vallása: a hinduizmus

Mit tanít a mintegy egymilliárd hívőt magába tömörítő hinduizmus?

Forrás: thatslife.hu2021. 07. 13. 19:03
null
A fogathajtó Krisna Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hinduizmus az ősi védikus vallásból fejlődött ki, mely a Védákon, azaz India ősi szent iratain alapult. Hívei főként Indiában (a lakosság 79,8 százaléka) és Nepálban (a lakosság 81,3 százaléka) élnek. A judaizmushoz hasonlóan azonban a világ minden pontján megtalálhatók, olyannyira, hogy Grönlandon kívül a világ összes országában jelen vannak – írja a Thatslife.hu.

A hinduizmus tulajdonképpen nem egyetlen vallást jelent. India autentikus vallásainak a gyűjtőneve ez, melybe rengeteg népi, vallási és filozófiai tradíció beletartozik.

A három legfőbb isten Brahma, a teremtő, Visnu, a megtartó és Síva, a pusztító. Azonban ahogy a zsidó vallás felfedezte az egy istent, úgy fedezte fel a hinduizmus a végtelen istent. Számtalan istenség tisztelete folyik ugyanis Indiában, köztük szerepel rengeteg helyi, csak az adott faluközösség által imádott isten is.

A fogathajtó Krisna
Fotó: Pixabay

Léteznek monoteista irányzatok is persze, melyeket még mindig lehet hinduizmusnak hívni. A három legjelentősebb irányzata a hinduizmusnak a Visnut főistenként tisztelő vaisnavizmus, a Sívát főistenként tisztelő saivizmus és a különféle istennőalakot, úgy általánosságban az istennőt, mint olyat imádó saktizmus.

A hinduizmus első számú állítása az, hogy saját vágyaink és a lelkünk vágyai miatt kerülünk újra és újra a szenvedés anyagi világába.

A szenvedésünk sokféle, hisz okozhatok szenvedést saját magamnak, okozhat nekem szenvedést más, de még maga a természet is részesíthet szenvedésben, és meg is teszi: szenvedés a születés, szenvedés a betegség, szenvedés az öregség és szenvedés a halál.

Ha ki akarunk törni a folyamatos szenvedésből, meg kell akadályoznunk az újjászületést, ehhez pedig a vágyakról való lemondás és a ráébredés az út. Ezt jelenti a hindu megváltás: megszabadulni a földi élet szenvedéseitől.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.