Sikeresek az orrszarvúk orvvadászata ellen hozott intézkedések

A kisebb mértékű, elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek.

Forrás: MTI2020. 08. 07. 21:29
null
Dvur Králové nad Labem, 2019. június 24. 2019. június 19-i kép kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvúakról (Diceros bicornis michaeli) a csehországi Dvur Králové nad Labem szafariparkjában. A cseh állatpark három orrszarvújához egy nõstény érkezett a Yorkshire angol megyei Flamingo Parkból, illetve egy hím Dániából. Az öt rinocéroszt június 23-án a prágai repülõtérrõl a ruandai Akagera Nemzeti Parkba szállították, hogy új populációt hozzanak létre a közép-afrikai országban, ahol legutóbb 2007-ben láttak vadon élõ kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvút. A szafaripark szerint a veszélyezetett alfaj teljes állománya mindössze hétszáz egyedet számlál. A kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú eredeti elõfordulási területe Etiópia, Szomália, Tanzánia és Kenya volt, az orvvadászat miatt azonban három nemzedék alatt kilencven százalékkal csökkent az állományuk. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigorúbb intézkedéseknek, ítéleteknek és büntetéseknek köszönhetően jelentősen, 63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában – közölte a környezetvédelmi minisztérium pénteken. Romeo Muyanda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint eddig mindössze 17 eset történt 2020-ban, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté.

A kisebb mértékű, elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek, szemben a 2019-ben történt tizenhárommal.

Namíbia a Dél-afrikai Köztársaság után a világ második legnagyobb szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) populációjának szolgál otthonul – közölte a Save the Rhinos nonprofit szervezet. A dél-afrikai országban él a világ megmaradt keskenyszájú orrszarvúinak (Diceros bicornis) harmada.

A rinocéroszok orvvadászata évtizedek óta problémát jelent Afrika déli részén, különösen a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában. Számos orvvadászat-ellenes intézkedés született, például levágták az állatok tülkeit és szigorúbb rendszabályokat hoztak.

Namíbiában az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Az orrszarvúkat tülkükért vadásszák, főleg Ázsiában ugyanis a hagyományos orvoslásban használják és státusszimbólumként tartják számon.

Muyanda elmondta, hogy főként a fokozott földi és légi ellenőrzéseknek, a lakosság együttműködésének és az elítélt orvvadászok esetében hozott szigorúbb büntetéseknek köszönhető az esetek számának csökkenése.

– Szintén fontos tényező a bűnüldöző szervekkel, például a namíbiai rendőrséggel, a namíbiai védelmi erőkkel és a namíbiai központi hírszerzéssel való remek együttműködés – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban bevezetett nemzetközi utazási tilalom nem játszott jelentős szerepet az orvvadászat mértékének csökkenésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.