Egy asszony keltette ki Totót, a madárpark sztárját

Íme az újabb bizonyíték arra, hogy a Balatonnál bármi megtörténhet.

Forrás: likebalaton.hu2020. 07. 02. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Festetics-kastély Madárparkjában ismerhető meg a két hetes hattyúbébi, akit Rigó Gábor, a madárpark vezetője, jelen esetben a kis madár apukája mutat be.

– Valóban egy talált tojásból kelt ki ez a kis hattyú?

– Igen, Balatonfenyvesen vitorlázás közben bukkant a tojásra az a hölgy, aki nekünk adta a kis madarat. Ő a hajóból vette észre a vízen úszó, libatojásnál nagyobb zöld tojást, amiről azt gondolta, biztosan záptojás, ami dísztárgynak jó lesz; eszébe sem jutott, hogy a tojásban egy élet lehet, hiszen hideg volt a víz. Így a talált tojást betette a hajóba, egész nap vízen volt, majd este otthon lámpafény alatt próbálta megkeresni azt a részt a tojáson, ahol tűvel könnyen megfúrhatta volna. A tojás akkor nem robban szét, ha a légkamra felől fújják ki, ezt akarta megkeresni. A megvilágított tojáson a fénynél látszódott, hogy nem lötyög, sőt, egy kis fióka mocorog benne.

– Hogy kerülhetett ki a fészekből a tojás?

– Ezt nem tudjuk biztosan. A hattyúk alapvetően minden percben védik a fészküket, így vagy egy vihar sodorta ki a tojást a fészekből, vagy egy dolmányos varjú nem bírta el a zsákmányát. Lehet, hogy ez a tojás a fészekben egy idegen madár tojása volt, a többi kis hattyú már kikelt és velük a hattyúszülők odébbálltak.

– Honnét tudta a megtaláló, mit kell kezdeni a tojással, amiben egy fióka növekszik?

– Ahogy meglátta a fiókát, elkezdett utánaolvasni a hattyúknak. A fehér hattyú alap esetben 46 napig kotlik, ez a kis hattyú a tojásban a hideg víztől lehibernálódott, de már a levegőn, a melegben életre kapott. A megtalálója azonnal tovább melegítette párnák és egy infralámpa segítségével, ezután már nagyon aktív lett a fióka mozgása a tojásban. A hölgy, aki megtalálta, egy hétig keltette a tojást, párnákon melengette és munka közben a testére kötötte azt, hiszen az emberi test hőmérséklete tökéletes a keléshez. A vízimadarak tojásának kikeléséhez szükséges páratartalmat spriccelő segítségével biztosította a madárnak.

A tojás kelés előtt 3-4 nappal már csipogott. A hattyúfióka bentről kifelé fokozatosan ütötte ki magát a tojásból. Először a légzsákot szakítja át a kismadár, könnyen ki tudja tépni a légbuborékot, mert keléskor minden madárnak kampós a csőre, ez segíti kijutni nekik a tojásból. Közel 30 óra szükséges ahhoz, hogy az első ütések után egy madár kibújjon a tojásból. Fontos, hogy a tojás belső bőrburka ne ragadjon rá a madár testére, mert ha az rászárad, olyan erős, hogy nem lehet leszedni a madárról, és az elpusztulhat. A tojáshéj nem egyszerre pottyan le a madarakról, ez egy hosszú folyamat. A szikzacskó, ami bele van tapadva a tojásba, olyan, mint egy köldökzsinór, még a madár testén tartja a tojásdarabokat. Ahogy ez leszárad, akkor tudja csak a madár a két lábával lelökni a héjat magáról. Másfél-két napig a madarak még nem is táplálkoznak, ennyi idő kell ahhoz, hogy felszáradjon a szikzacskó, vagyis felszívódjon a szikzacskó köldöke. A megtaláló hölgy nagyon precízen segítette a kelést, és ellátta a kis hattyút. Egy hétig nevelte a madárkát, azután hozta el hozzánk.

– Totó tényleg az embert tekinti ezután a szüleinek?

– Igen, ő most azt hiszi, hogy ember. Minden nap hazaviszem a madárparkból, nálunk lakik.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.