Félt az ellenőrzéstől, megette a nyugtákat egy kanadai cégvezető

75 ezer dollárra büntették azt a kanadai tengergyümölcseit feldolgozó vállalatot, 25 ezer dollára pedig annak társtulajdonosát, Dishi Liut, aki egy ellenőrzés alatt több bizonyítékot is megevett, amellyel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását – írja a Fox Newsra hivatkozva az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 04. 16. 15:18
null
A kép illusztráció Forrás: Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

75 ezer dollárra büntették azt a kanadai tengergyümölcseit feldolgozó vállalatot, 25 ezer dollára pedig annak társtulajdonosát, Dishi Liut, aki egy ellenőrzés alatt több bizonyítékot is megevett, amellyel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását – írja a Fox News.

A bíróság a kanadai Brit Columbia állambeli Richmond Tenshi Seafood Limited vállalatot 75 ezer dollár megfizetésére kötelezte, emellett a társtulajdonost, Dishi Liut is 25 ezer dollárra büntette a kanadai halászati törvény megsértése miatt – jelentette be hétfőn a Kanadai Halászati és Óceánügyi Minisztérium (DFO).

A kép illusztráció
Fotó: Youtube (képernyőfotó)

A minisztérium közleményében kifejtette, hogy

a vádak egy 2018. szeptember 8-i esetből erednek, amikor egy DFO tiszt rutinellenőrzés céljából felkereste a „millió dolláros” tenger gyümölcse-feldolgozót.

A tiszt kiérkezésekor egy férfi kiszaladt az üzemből, és elhajtott az autójával, de a többiek sem voltak együttműködőek.

„A feldolgozóüzemben a tulajdonos és néhány alkalmazott megakadályozta a halászati tisztet abban, hogy ellenőrzéseket végezzen, nem válaszoltak kérdésekre, nem adtak meg az előző értékesítéshez szükséges papírokat, súlyokat illetve mennyiségi adatokat, és megpróbálták megsemmisíteni a bizonyítékokat.

A közlemény szerint Dishi Liu nem csak nem segítette a tiszt munkáját, hanem több nyugtát meg is evett, így próbál megszabadulni a bizonyítékoktól.

Az ilyen akadályozás a kanadai szövetségi halászati törvények szerint törvénytelen, Jason Guno, a Halászat és Óceánok különítményének parancsnoka ”súlyos bűncselekménynek„ minősítette.

A halászati ágazat szabályozott, és minden jogalanynak be kell tartania a feltételeket.

A tenger gyümölcseit feldolgozó vállalatot és társtulajdonosát a Richmond tartományi bíróság március 4-én bűnösnek találta a halászati törvény megsértése miatt.

A témában az Origo eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

Hamis lehet a megnevezés a tengeri termékek csaknem 40 százalékán

Hamis megnevezés van feltüntetve a megvásárolható tengeri termékek csaknem 40 százalékának csomagolásán a The Guardian elemzése szerint. A brit lap több mint 30 országra kiterjedő 44 tanulmány vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre. A Seascape című elemzésben összegzett tanulmányokhoz több mint 9000, éttermekből, halkereskedésekből és szupermarketekből származó mintát vizsgáltak. A termékek 36 százalékán nem az abban található hal vagy tenger gyümölcse volt feltüntetve. A tanulmányok közül több egy viszonylag új DNS-elemző technikát alkalmazott. Az egyik kutatás során kanadai, amerikai, brit, szingapúri, ausztráliai és új-zélandi halkereskedések, szupermarketek és éttermek sügér néven árult termékét vizsgálták meg, és megállapították, hogy a termékek 40 százalékát félrecímkézték. Nagy-Britanniában és Kanadában volt a legmagasabb, 55 százalék a megtévesztő címkével ellátott termékek aránya, az Egyesült Államokban pedig 38 százalék.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.