Felviszi a Puli Space Mátyás kolozsvári szobrát a Holdba

A NASA-díjas Puli Space időkapszulája első magyar hasznos teherként juthat fel a Holdra 2021 végén a Peregrine holdszondán. A NASA műszerivel együtt utazik majd az a Téridő Plakett, amely a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát őrzi majd – írja a hirado.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 03. 13. 17:08
null
A Puli Space Technologies a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát küldené a Holdra (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-ben alapított Puli Space Technologies olyan könnyű, olcsó holdjárók és egyéb eszközök fejlesztésén dolgozik, amelyek a szélsőséges holdi környezetben is működőképesek és használhatók. A cég tervei között szerepelt, hogy 2019-ben egy rovert küld fel a holdra, de ez a projekt végül nem valósult meg.

A Pacher Tibor által vezetett csapat azonban további projektekben gondolkodik. Ilyen a NASA által 225 ezer dollárral támogatott holdi vízszimatolójának fejlesztése, amely tavaly elnyerte a holdi erőforrások kategória első díját az amerikai űrügynökség versenyén,

A Puli Téridő Plakettje

A NASA Artemis programjának keretében 2024-re ismét embert küldenének a Holdra, 55 évvel az Apolló 11 történelmi küldetése után. Ezt első körben ember nélküli, automata repülésekkel készítenék elő.

A robotikus felderítőkön a tudományos-műszaki kutatás mellett ma már szinte mindig találhatók kulturális-művészeti alkotásoknak is tekinthető táblák, emlékek. Ilyen volt a Perseverance fedélzetén a Marsra küldött mikrochipek, amelyek közel 11 millió ember nevét tartalmazták.

Most egy hasonló projekttel készül a Puli Space Technologies, amely a térifő plakettel a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát szeretné a Holdra küldeni.

– Szeretnénk megőrizni a jövőnek egy sokszínű tablót arról, hogy most hogyan látjuk a világot, mire szeretnénk mi magyarok emlékezni – áll a közleményben.

– Olyan emlékeket, történeteket, teljesítményeket gyűjtünk, melyekről közösen úgy gondoljuk, hogy méltó arra, hogy gazdagítsa akár évezredek múlva is azt a képet, amit a 21-ik századi Magyarországról az akkori olvasók, kutatók látnak majd – mondta Pacher Tibor.

A Puli Space Technologies a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát küldené a Holdra (A kép illusztráció)

Ezeket „Holdjegyzetek” formájában felvisszük egy keramikus mikrofilmre, és ennek alumínium másolatára, amelyek több tízezer évig is olvashatók maradnak. Ezután a keramikus mikrofilmet a Memory of Mankind (MOM) időkapszulába helyezik Európa legrégebbi sóbányájában Hallstattban.

A Puli alumínium Téridő plakettje az örökkévalóságnak szóló üzenetekkel a NASA 11 tudományos műszerével együtt utazik a Holdra az Astrobotic cég Peregrine nevű leszállóegység fedélzetén, amely ott is marad a Föld kísérőbolygóján.

A Téridő Plakettről nem hiányozhatnak az Erdélyhez kötődő személyiségek sem. A Foter.ro magyar nyelvű erdélyi hírportál oldalán vasárnap lezárult szavazás eredményeképpen a képzeletbeli dobogóra Bartók Béla, Erőss Zsolt és a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport került fel.

Pacher hozzátette, hogy március végéig várják cégek, civil szervezetek és magánszemélyek jelentkezését, hogy saját történeteikkel, üzeneteikkel gazdagítsák a közösen összeállított Téridő Plakett tartalmát.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.