Már most érdekli a nyugdíj a harmincasokat

Felelősen és tudatosan döntenek pénzügyi kérdésekben, kiemelten fontos számukra, hogy legyen megtakarításuk, de rendszeresen megtakarítani csak 23 százalékuk tud.

Forrás: vg.hu2020. 09. 08. 18:32
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai harmincasok felelősen és tudatosan döntenek pénzügyi kérdésekben, kiemelten fontos számukra, hogy legyen megtakarításuk, de rendszeresen megtakarítani csak 23 százalékuk tud, négy harmincasból egynek pedig egyáltalán nem sikerül félretennie – derült ki az az UniCredit Bank és a Scale Research reprezentatív kutatásából a Vg.hu szerint.

Úgy érzik, ezekben az években már nem lehet megúszni, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért, és meg kell birkózniuk a legfontosabb életesemények – karrier, családalapítás, gyermek születése – miatt rájuk nehezedő társadalmi nyomással. Érdekes ugyanakkor, hogy a fiatal korosztályt egyre jobban foglalkoztatja a hosszabb távú jövő is. Ezt támasztja alá, hogy a nyári két és fél hónap alatt a K&H Biztosító nyugdíjkalkulátorát használó 30 ezer emberből 15 ezren a 25–44 éves korosztályból kerültek ki.

Fotó: Pexels

A megtakarítással bírók fele komolyabb összeg tartalékolására is képes, 50 százalékuk azonban a havi jövedelméből csak 30 ezer forint alatti összeget tud rendszeresen félretenni.

Az érintettek az Unicredit felmérése szerint az egymillió forint alatti összegre csak vésztartalékként tekintenek, a valós megtakarítás szerintük egymillió felett kezdődik. Ennek kapcsán érdekes, hogy a fiatalok egy része szabályosan ledöbbent azon, hogy ha 30 évesen havi hatezer forintot áldoz az állami támogatással – adókedvezménnyel – igénybe vehető nyugdíjbiztosításra, az akár több mint ötmillió forint felhalmozását jelentheti idős korukra.

Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője szerint a fiatalabb korosztály nyitott az öngondoskodásra. Látják, hogy a demográfiai folyamatok, ezen belül az egyre magasabb átlagéletkor és az így öregedő társadalom miatt foglalkozniuk kell a nyugdíjkérdéssel. A nyugdíjkalkulátor látogatóinak életkora összhangban van a nyugdíjbiztosítások iránti kereslettel, hiszen a 2019 után szerződött ügyfelek közel egynegyede 35 év alatti, az év első nyolc hónapjában kötött nyugdíjbiztosítások esetében minden ötödik szerződő 35 évnél fiatalabb volt.

Az érintett korosztály ugyanakkor a megspórolt pénzt ma még elsősorban biztonsági tartalékként, lakásfelújítási célra vagy a gyermekek számára gyűjti. Meglepő azonban, hogy az Unicredit felmérésében is a legnépszerűbb befektetési formák versenyét a különböző nyugdíj-előtakarékossági megoldások vezetik, ezt követik a megtakarítások (pl. részvények, állampapírok, befektetési alapok), valamint saját ingatlan vásárlása.

A harmincasok igen tudatosak a hitelfelvétel terén is – kerülik a fogyasztói vagy élvezeti cikkekre és az utazásra felvehető hitelt, helyette leginkább ingatlan- vagy autóvásárlás céljából nyúlnak ehhez a megoldáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.