Műanyag palackokból épült közkönyvtár Ghánában

Mintegy 45 ezer újrahasznosított műanyag palackból építettek könyvtárat a helyi gyerekeknek egy ghánai településen.

Forrás: MTI2021. 07. 13. 14:56
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre fekvő Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége a halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekeik megfelelő taníttatását.

„A fiataloknak lesz internet-hozzáférés, könyveket fognak olvasni és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat” – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai–benini építész, a „palackház” megalkotója, aki 30 évvel ezelőtt érkezett a közösségbe.

Martial Zohoungbogbo annak idején egy német építésztől tanulta el, miként lehet műanyag palackok segítségével építkezni.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A még nem teljesen kész épülethez kétféle méretű palackot használtak: a földdel megtöltött és szorosan egymáshoz kötözött nagyobb palackok képezik a „téglákat” a falakhoz, míg a kisebb palackokat rétegesen helyezték el, hogy oszlopokként működjenek. Az épülethez agyagot, cementet és egyéb anyagokat is felhasználtak.

Egy újrahasznosítással foglalkozó vállalattól vásárolták meg a palackokat, amelyek megtöltésében a helyi iskolás gyerekek is részt vettek.

Az építész szerint a palackház nem csupán környezetbarát, hanem tartós és biztonságos is, de ami a legfontosabb, hogy szükség esetén könnyen helyreállítható és megfizethető a helyiek számára.

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.