Pillanatragasztót nyomott a betege szemébe egy bevándorló ápoló

Az ilyen esetek csak fokozzák a járványhelyzet kezdete óta mélyrepülésben lévő egészségügy megítélését.

Forrás: beol.hu2020. 08. 17. 15:05
Froome, Chris
Carcassonne, 2018. július 24. Chris Froome, a Sky csapat brit versenyzõje tisztítja a szemét, miután a rendõrök könnygázt vetettek be a helyi gazdák tiltakozó megmozdulása miatt a 105. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny tizenhatodik, Carcassonne és Bagneres-de-Luchon közötti 218 kilométeres szakaszán 2018. július 24-én. A mezõny a tüntetõk feloszlatása után néhány perccel folytatta útját. (MTI/EPA/Yoan Valat) Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztani kellett a mentőket ahhoz a svéd nyugdíjashoz, akinek a házi gondozója véletlenül összekeverte a szemcseppjét a pillanatragasztóval és azt cseppentette a szemébe – írta meg a BEOL.

Az egészségügyi felügyelőség jelentése szerint a gondozó egyszerűen nem tudta megmondani a különbséget a két üveg között és ez okozta a tévedést.

A beteg súlyos és maradandó látáskárosodást szenvedett.

A svéd egészségügy mélyrepülése a koronavírus-járvány beálltával kezdett el felszínre kerülni, amikor egy sajátos nyájimmunitásra épülő modellt próbáltak ki. A kórházaik és az egészségügyi rendszerük azonban a jelek alapján erre nem volt kellőképpen felkészülve. Már a korai szakaszban kiderült, hogy nincs elegendő felszerelés, és egyes kórházakban alternatív megoldásokhoz kellett nyúlniuk, mint például személyes védőeszközök improvizálása.

A járvány miatt azonban felszínre került az idősotthonokban dolgozók alkalmatlansága is. Alig egy hónapja Östersund tartományi idősotthonban egy bentlakó éhen maradt, mert gondozója nem beszélt svédül. Hazatelefonált segítséget kérve, és végül a családja derítette ki, hogy az otthon egyik dolgozója sem beszéli a nyelvet.

Az is előfordult, hogy az otthonok videókkal tájékoztatták a gondozókat az előírásokról és szigorításokról a járványhelyzet fényében, mivel azok nem értették az írásos utasításokat.

A hasonló esetek miatt Botkyrkában, ahol a statisztikák szerint a lakosság hatvan százaléka bevándorlóháttérrel rendelkezik új előírást vezettek be, mely ezentúl megköveteli az idősotthonokban dolgozóktól a svéd nyelv ismeretét.

Továbbá elvárásként támasztották a jelenlegi dolgozókkal szemben is, hogy végezzenek el bizonyos nyelvismereti teszteket. A Samhalls Nytt rámutat, hogy a baloldal régóta kritizálja és „túl erős” követelménynek tartja a svéd nyelv ismeretét egy svéd idősotthonban, Tuva Lund, a gondozókért és egészségügyért felelős helyi bizottság elnöke azonban határozottan leszögezte, hogy a nyelvismeret alapkövetelmény az idősotthonokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.