Rábukkantak Kína eddigi legidősebb régészeti leletére

Hatezer éves selyemhernyószobrot találtak egy régészeti ásatáson Kína Sanhszi tartományban.

Forrás: MTI2020. 10. 28. 15:20
null
Forrás: CGTN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatezer éves selyemhernyószobrot találtak egy régészeti ásatáson az észak-kínai Sanhszi tartományban. A kulturális és turisztikai hatóság közlése szerint ez az országban talált legrégebbi ilyen lelet. A faragott csíkokkal díszített, világosbarna gránit szobrot a Hszihszian megyében zajló régészeti ásatások során tárták fel.

A felfedezés arra utal, hogy már hatezer éve létezett a selyemhernyó-tenyésztés a megyében, a grániton lévő különleges mintázat azt jelzi, milyen nagy jelentőséget tulajdonítottak az ősök a selyemhernyóknak

– vélte Duan Tian-csing, a Csilini Egyetem kutatója.

Az ősi kínai kultúra egyik fontos bölcsőjének számító Hszihszian megyéről azt tartják, hogy itt tanította meg az ősöknek a selyemhernyó-tenyésztést az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója, az időszámítás előtti 2600 vagy 2500-as években uralkodó Sárga Császár legendás főfelesége, Lej-Cu.

A szakértők szerint a szobor felfedezése újabb bizonyíték a legenda valódiságára és újabb nyomot jelent a selyem eredetének és elterjedésének kutatásában.

Áprilisban a közép-kínai Honan tartományban találtak egy 5000 éves selyemhernyószobrot. A tartományi főváros, Csengcsou régészeti intézetének szakemberei szerint a közelben fekvő újkőkori lelőhelyeken talált selyemmaradványok arról árulkodnak, hogy Csungjüan régió évezredekkel ezelőtti lakói kiválóan értettek a selyemhernyó-tenyésztéshez.

Nagyon érdekes felfedezést tettek kínai kutatók

Ősi alkoholt találtak a kutatók egy kétezer éves kínai bronzedényben, amelyre egy Honan tartományban végzett ásatáson bukkantak a régészek májusban. A hattyúformájú, karcsú, hajlított nyakú bronzedény tartalmát, a több mint 3000 milliliter folyadékot elemezték a kutatók. A tesztek alapján a folyadék gyógyításra használt alkohol lehetett, és a nyugati Han dinasztia (Kr. e. 206- Kr. u. 25) korai korszakából származik. A főzetet vérzéscsillapításra, gyulladáscsökkentésre használták – közölték csütörtökön a kínai szakértők a Szanmenhsziában talált edény tartalmáról. A folyadékot tartalmazó kancsó valószínűleg ivóedény volt, a folyadékot a tetején lévő kis lyukon át lehetett kitölteni. Jang Jimin professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Egyetemének tudósa elmonda, hogy a folyadékot egyebek mellett karbonos és nitrogénizotópos vizsgálatnak vetették alá, hogy további információkhoz jussanak az összetételével kapcsolatban.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.