Több milliárd forintos érmeritkaságot árvereznek el

Három gyűjtői ritkaságot, köztük a világ legértékesebb numizmaitikai ritkaságainak egyikét, egy 1933-ban Amerikában vert „dupla sas” aranyérmét árvereznek el júniusban a Sotheby's aukcióján.

Forrás: MTI2021. 03. 12. 15:00
null
Fotó: coinworld.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A becslések szerint az érme 10-15 millió dolláros (3-4,6 milliárd forintos) áron is elkelhet.

Az 1933-as arany pénzérméből mindössze 13 példány ismert. Az aranypénzeket 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki rajongott az antik görög pénzérmékért, és azt akarta, hogy hasonló szépségű aranypénzek legyenek forgalomban az Egyesült Államokban is.

Távoli rokona, Franklin Roosevelt elnök azonban a bankválság miatt 1933-ban elrendelte, hogy az aranypénzeket cseréljék le bankjegyekre, és az érméket olvasszák be, hogy az országnak legyen aranytartaléka. Az 1933-ban vert, forgalomba sem került húszdolláros érmesorozat néhány példánya azonban megmenekült, és ezek ma hatalmas értéket képviselnek.

Érmeritkaság a kalapács alatt

A 20 dolláros érme a „double eagle” (dupla sas) nevet onnan kapta, hogy a korábban vert tízdolláros érmét eagle-ként (sasként) emlegették.

A most árverésre kerülő példányt jelenlegi tulajdonosa, Stuart Weitzman amerikai cipőtervező 2002-ben vásárolta meg 7,9 millió dollárért.

Weitzmannak egyedülálló gyűjteménye van, többek között övé a világ legdrágább bélyegritkasága, az 1856-os brit-guyanai egycentes magenta. A június 8-i árverésen erre is lehet majd licitálni, és Weitzman egy másik bélyegritkaságát, az Inverted Jennyt is eladják. Utóbbi egy négydarabos bélyegsor, ami azért lett híres, mert fordítva nyomtatták.

Az árverés bevételét jótékonysági szervezetek kapják, köztük a Weitzman család alapítványa.

(A borítóképen az egyik „double eagle”. Forrás: coinworld.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.